Godišnjica krunjenja lika Gospe Voćinske

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva, 7. lipnja u Voćinu je proslavljena godišnjica krunjenja lika Gospe Voćinske. Tijekom svetih misa, toga dana kroz Svetište je prošlo preko tisuću vjernika koji su se prisjetili događaja kada je prije sedamnaest godina, sv. Ivan Pavao II., prigodom svoga trećeg pohoda Hrvatskoj, u Osijeku okrunio lik Majke Božje Voćinske. Od 2014. godine toga dana u voćinskom Svetištu održava se i hodočašće starijih, bolesnih i invalidnih osoba s područja Požeške biskupije, ali i šire. S obzirom na okolnosti vjernici iz domova za starije i iz drugih ustanova, nisu mogli sudjelovati na hodočašću stoga su na poseban način upravo oni bili u molitvama vjernika Župe Pohoda BDM pred likom Gospe Voćinske.

U prijepodnevnim satima, po dolasku u Svetište, vjernici su oblikovali zajedničku ulaznu procesiju pjevajući marijanske pjesme obišli oko lika Gospe Voćinske. Potom je uslijedilo pokorničko bogoslužje i sakrament pomirenja. Nakon molitve krunice, svetu misu predvodio je Ivan Ereiz, upravitelj Župe. Pozdravljajući vjernike, potaknuo ih je da u svoje molitve posebno utkaju sve starije, bolesne i invalidne osobe, ali i žrtve pandemije. U homiliji je predvoditelj podsjetio na događaj kada je sv. Ivan Pavao II. u Osijeku okrunio lik Gospe Voćinske, ali i riječi koje je uputio vjernicima na svom posljednjem pohodu. Posebno je istaknuo pitanje: „Je li Bog uistinu središte našega života?“, potičući ih da usprkos poteškoćama života ne zaborave poziv i poslanje kršćana – sustvaratelja zajedništva, kako bi „Bog ljubavi i mira bio s njima“.

Na kraju slavlja vjernici su uputili molitvu Gospi Voćinskoj te se nakon završnog blagoslova obilaskom oprostili od Gospe i duhovno obogaćeni vratili svojim domovima. Velik broj vjernika okupio se i na večernjoj svetoj misi gdje su također pred svršetak svete mise povjerili svoje molitve, vapaje, ali i zahvale nebeskoj Majci. Samoj proslavi godišnjice krunjenja prethodila je i trodnevna duhovna priprava na kojoj su sudjelovali i kandidati za sakrament svete potvrde.