Biskup pohodio đakone na duhovnim vježbama u Velikoj

Na svetkovinu Rođenja Sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je đakone Marka Milakovića i Mateja Silukovića, koji u Domu Sv. Augustina u Velikoj sudjeluju na duhovnim vježbama za svećeničko ređenje, te je u župnoj crkvi Sv. Augustina predvodio misno slavlje. U uvodnoj riječi biskup je podsjetio da je Gospodin Isus za sv. Ivana Krstitelja kazao kako nema većeg rođena od žene, ustvrdivši da je On time očitovao da voli velike ljude. No, istaknuo je kako je prava veličina Ivanova pred Gospodinom, kako veli ulazna pjesma mise bdijenja ove svetkovine. Ustvrdio je da je sv. Ivan najprije bio velik po Božjem pozivu, a onda po njegovu odgovoru na Božji poziv i po suradnji s njime. Poručio je đakonima da ih Bog nije pozvao da ostanu maleni, nego da poput sv. Ivana budu veliki u svom odgovoru na Božji poziv, kazavši da na tu nakanu želi s njima slaviti ovu svetu misu.
U homiliji biskup je ustvrdio kako bi se o sv. Ivanu Krstitelju moglo govoriti na temelju mnogih zapisa, među kojima su i Govori sv. Augustina iz kojih smo imali ulomak u Službi čitanja Časoslova današnje svetkovine, ali da želi o njemu progovoriti samo s polazišta naviještenih misnih čitanja, i promatrati njegov život kao poticaj i primjer za živote dvojice đakona, pripravnika za prezbitersko ređenje. Na temelju prvog čitanja iz Knjige proroka Izaije, ulomka druge pjesme o Sluzi Gospodnjem, biskup je naglasio da u njem Bog prvi ima inicijativu s obzirom na svog vjernog slugu. Tako prorok tvrdi da je Bog pozvao slugu od krila materina, te nabraja sve što je on učinio u njegovu životu, pripremajući ga za poslanje koje mu je povjerio. U drugom čitanju iz Djela apostolskih naviješten je dio propovijedi sv. Pavla, koja podsjeća da Bog podiže i poziva ljude da se stave u službu obećanog Spasitelja Isusa, među kojima je uz kralja Davida spomenut i Ivan Krstitelj, koji pripravlja Kristov dolazak tako da poziva ljude na krštenje obraćenja. U evanđeoskom pak ulomku o rođenju Ivana Krstitelja i određivanju njegova imena čujemo kako se njegovi roditelji i rođaci muče u nastojanju da svoje ljudske želje usklade s onim što je Bog naumio s tim djetetom, ustvrdio je biskup. Kazao je da iz naviještene Božje riječi možemo iščitati kako je sv. Ivan čovjek kojem je Bog sudbina, prepoznao je istinu o sebi u njegovu pozivu i poslanju, nije pred tom istinom ostao ravnodušan, već je posvema živio u skladu s njom, svjedočeći mu vjernost kao trpeći sluga, spreman i život svoj položiti za njega.
Biskup je poručio đakonima da po primjeru sv. Ivana Krstitelja – koji je govorio da Krist treba rasti a on se umanjivati – i oni nastoje biti veliki, ne stavljajući sebe na prvo mjesto, nego surađujući s Bogom i dopuštajući mu da on u njima i kroz njih ostvaruje svoj naum. Sve je Božje u vašim životima: od vašeg rođenja, preko nutarnjeg duhovnog rasta u snazi Božjeg Duha, do vašeg poziva, ređenja i poslanje te mu trebate uzvratiti cjelovitim predanjem i vjernošću poslanju, ustvrdio je biskup. Kazao je kako su Hrvatskoj u sadašnjem trenutku potrebni ljudi u kojima raste Isus Krist i oni u njemu, te pomažu drugima oko sebe da i oni rastu. Pozvao je đakone da budu Božji poslanici koji će poput Ivana Krstitelja svojim mladenačkim žarom u ljudskim srcima pripravljati put Isusu Kristu da i oni u njemu budu veliki. Ohrabrio ih je da se ne boje ići Božjim putom, naglasivši kako će najslobodniji najsmisleniji koraci njihova života biti učinjeni upravo onda kad budu svojim cjelovitim predanjem služili Bogu i čovjeku. Poželio im je da darom Duha Svetoga po sakramentu Svetog red tako izrastu u nutarnjim dimenzijama svoga bića, da na spomenuti način ostvaruju svoje svećeničko poslanje.
Na svršetku misnog slavlja, nakon otpjevanog himna »Tebe Boga hvalimo«, biskup je poručio đakonima Marku i Mateju da budu radosni i zahvalni Bogu što ih je pozvao, moleći ga za snagu da mogu nositi i trpljenje, i primiti utjehu na životnom putu. Rekao je da se raduje njihovu ulasku u svećeništvo, i svemu onome što će u suradnji s Bogom, s biskupom, svećenicima i svima drugima ostvarivati ne kao svoje vlastito, nego kao Božje poslanje. Zahvalivši voditeljima duhovnih vježbi Ivici Bošnjaku i Krunoslavu Siroglaviću za ono što su tijekom pet dana duhovnih vježba nastojali đakonima više svjedočiti, nego govoriti i više moliti, nego zboriti, zazvao je na njih Božji blagoslov.