Skrutinij uoči prezbiterskog ređenja u Požegi

U Biskupskom Domu u Požegi, 25. lipnja održana je posljednja provjera (skrutinij) za prezbitersko ređenje đakona Požeške biskupije Marka Milakovića iz Župe Sv. Barbare u Jakšiću, i Mateja Silukovića iz župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu. Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića na skrutiniju su bili nazočni: Josip Krpeljević, voditelj đakonskog praktikuma; Ivan Popić, kancelar Biskupskog ordinarijata, te voditelji neposredne priprave đakona za prezbitersko ređenje Ivica Bošnjak i Krunsolav Siroglavić.
Nakon molitve i pozdravnih riječi biskupa Antuna, kancelar Ivan Popić je izvijestio da spomenuti kandidati za prezbitersko ređenje posjeduju sve potrebne dokumente koje traže crkveni propisi. Potom je voditelj đakonskog praktikuma Josip Krpeljević podnio izvještaj o provođenju izvanžupnog programa njihova đakonskog praktikuma, koji je uz mjesečni prekid u vrijeme izolacije zbog ugroze koronavirusom, trajao od početka veljače do konca svibnja ove godine. Ustvrdio je da su kandidati s uspjehom završili đakonski praktikum te ih je preporučio za primanje Svetog reda prezbiterata. Naposlijetku, Ivica Bošnjak i Krunoslav Siroglavić, izvijestili su o provođenju programa neposredne priprave u mjesecu lipnju, na čijem su koncu kandidati položili jurisdikcijski ispit i obavili petodnevne duhovne vježbe u Domu sv. Augustina u Velikoj.
Biskup Antun je zahvalio kancelaru, voditeljima đakonskog praktikuma i neposredne priprave za prezbitersko ređenje, kao i župnicima mentorima za njihov doprinos u formaciji spomenutih kandidata. Uručio je đakonima pisani odgovor kojim prihvaća njihove molbe da budu zaređeni za prezbitere Požeške biskupije. Riječima sv. Augustina: »Ako su mogli oni i one biti sveti, zašto ne bi mogao i ti, Augustine?«, potaknuo ih je da nakon ređenja posvjedoče kako i oni poput brojnih drugih svećenika s pouzdanjem u Božju pomoć mogu biti vjerni Božjem pozivu i svome svećeničkom poslanju.