Petrovski koncert u požeškoj Katedrali

Prigodom dvadesete obljetnice uspostave Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi u predvečerje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 28. lipnja u požeškoj Katedrali održan je koncert pod nazivom »Tu es Petrus«, na kojem je među ostalima bio i biskup Antun Škvorčević i kanonici Stolnog kaptola te požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Zbor mladih požeških glazbenika i Komorni orkestar pod ravnanjem Josipa Prajza izveo je osam skladbi, od kojih su većina bila djela skladatelja povezanih s glazbenim životom Požege, odnosno crkvenom glazbom na njenom području. Koncert je započeo praizvedbom skladbe »Uvijeke!« Josipa Prajza za dvije trublje i tri trombona, koja je nadahnuta geslom Požeške biskupije „Krist danas i uvijeke“. Uslijedile su skladbe »Decora lux aeternitatis« engleskog skladatelja Nicholasa Whitea, i »Tu es Petrus« Alena Kopunovića Legetina, koji je desetak godina bio katedralni orguljaš i zborovođa u Požegi. Potom je izvedena »Staroslavenska misa u čast svetog Andrije« Kamila Kolba, koji je kao orguljaša i skladatelj djelovao u Požegi sredinom prošlog stoljeća. Slijedeće dvije skladbe »Ave Maria« i »Ave verum corpus« djelo su mladih požeških skladatelja Antona Ećimovića i Tina Tonkovića. Iz „Messe de Requim“ Gabriela Faurea izveden je » Sanctus«. Koncert je zaključen  skladbom »Upravi korake moje« varaždinskog orguljaša, dirigenta i skladatelja Anđelka Igreca. Uz mješoviti zbor mladih požeških glazbenika nastupili su sljedeći solisti: G. Škrabal, sopran; K. Ivančić, violina; M. Mustapić, flauta; L. Čutić i I. Prpić, trublja; F. Matić, rog; L. Šunjo, Š. Lesar i I. Gužvinac, tromboni; B. Berbatović, harfa, i G. Gregorin, orgulje.

U svom govoru na svršetku koncerta biskup Antun je kazao da Sv. Petar, koji je od  srednjeg vijeka u njegovu Kaptolu  nadahnjivao i pokretao ljude svojom svetačkom snagom, pokreće i nas danas u novim okolnostima. Njemu je Isus Krist povjerio najviše što se nekome moglo povjeriti na zemlji: ključeve kraljevstva nebeskog, ustvrdio je biskup. Naglasio je da su tu veličinu sv. Petra razumjeli ljudi onog doba kad su osnivali Zborni kaptol pod njegovom zaštitom, a nakon oslobođenja od Osmanlija nastavili njegovati vjernici u kaptolačkoj župi sv. Petra i Pavla sve do danas. Kazao je da mu je stoga drago što je zborom i orkestrom večeras ravnao jedan Kaptolčanin, Josip Prajz, koji  je po četvrti puta pred svetkovinu sv. Petra organizirao ovakav koncert, ovaj puta u Katedrali o 20. obljetnici osnutka Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra a prethodnih godina u crkvi sv. Jurja u Starom Gradu u Kaptolu.

Dok je Isus zborio svoju riječ u božanskim kategorijama, Petar ga je pozorno slušao, i tako se među njima dogodio duboki i snažni susret. Riječ koja je izišla iz Isusovih usta, ušla je ne samo u Petrove uši, nego i u njegovo srce, i pokrenula ga na život vjernosti Bogu i Isusu Kristu, rekao je biskup. Ustvrdio je da glazbeni koncert na neki način obnavlja taj dinamizam, jer glazbenici, u prvom redu kao skladatelji znaju pohvatati nîti nebeskih i božanskih dimenzija koje su izišle od Boga i ušle u njihovo srce, a potom ih svirači i pjevači iznose pred druge da uđu u njihovu dubinu bića, te se zahvaljujući tome usred naše ljudske stvarnosti događa dinamizam Božjeg ulaska i izlaska. Naglasio je da ne znamo to do kraja izreći, ali slutimo da se u glazbi zbiva neka dubina i visina, nešto snažno i pobjedničko, čime nas ona ispunja u našim svakodnevnim nemoćima i gubitništvima. Zahvalio je dirigentu Prajzu i svima koji su muzicirali na ovom Petrovskom koncertu za sve ono čemu su nas svojom glazbom približili. Poželio im je da ih sv. Petar nagradi za uloženu žrtvu u pripravi ovog koncerta.