Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri u Velikoj

U okviru programa trajne duhovne formacije u subotu, 4. travnja u Domu sv. Augustina u Velikoj je, umjesto planiranih trodnevnih duhovnih vježbi poradi trenutne epidemiološke situacije, održana cjelodnevna duhovna obnova za vjeroučitelje laike i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije. Voditelj duhovne obnove bio je isusovac Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije a misao vodilja geslo Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji – „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119,105) na temelju koje su vjeroučitelji i odgojiteljice provjeravali svoju oslonjenost i ukorijenjenost na Božju riječ, kao preduvjet svoga udjela na učiteljskom poslanju Crkve.

Program duhovne obnove započeo je zazivom Duha Svetoga nakon čega je prisutne vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri pozdravio Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda te im predstavio voditelja duhovne obnove.

Pater Fridl je potom uveo u duhovnu obnovu podsjećajući sudionike koliko je važno u određenom vremenu zastati na sobom, nad svojim životom i zahvalni Bogu na daru postojanja zapitati se u kojem smjeru idem i je li to ispravan smjer koji me može dovesti do cilja – vječnosti. Ukazao je na određene živopisne i veoma slikovite primjere koje su vjeroučiteljima i odgojiteljicama na zoran način pomogli shvatiti koliko je čitljiva Božja prisutnost u našim životima te kako iza Božje riječi uvijek stoji i konkretno djelo ljubavi u kojem riječ dobiva na težini i autentičnosti.

Tijekom dana vjeroučitelji i odgojiteljice su poticani kroz nekoliko inspirativnih nagovora isusovca Fridla imali priliku intenzivno promišljati o sebi, o svom vjeroučiteljskom odnosno odgojiteljskom djelovanju te u svemu o svojoj vjerničkoj oslonjenosti na Boga i njegovu riječ. Program duhovne obnove bio je prožet i međusobnim zajedništvom – druženjem te pobožnošću tijekom koje su sudionici molili Gospinu krunicu u perivoju veličke Gospe od utjehe razmatrajući nad radosnim otajstvima Isusova života.

U pripravi za euharistijsko slavlje kao središnji događaj duhovne obnove, pri svršetku dana je održano razmatranje s ispitom savjesti nakon kojega je bila prigoda za svetu ispovijed. Uslijedilo je potom misno slavlje koje je u župnoj crkvi sv. Augustina Biskupa predvodio voditelj duhovne obnove Fridl uz koncelebraciju domaćeg župnika Maria Sanića i predstojnika Katehetskog ureda Roberta Kupčaka.

Pater Fridl je oslanjajući se na naviještena sveta čitanja te ističući primjer Blažene Djevice Marije, sudionicima slavlja ukazao koliko je važno povjerenje prema riječi koju nam Bog upućuje, a koja svakome od nas treba biti smjerokaz osobnog i vjeroučiteljskog življenja vjere. Iznio je nekoliko primjera iz osobnog svećeničkog iskustva kojima je posvjedočio koliko Božja riječ može snažno odjeknuti u nečijem životu te potaknuti obraćenje srca i potpunu promjenu načina življenja. Zaželio je, među ostalim, vjeroučiteljima da u svojoj svakodnevici nastoje odvojiti vrijeme koje će posvetiti Bogu i njegovoj riječi te samim time učiniti ono najbolje za sebe i svoju dušu, a što će se neminovno pretočiti i na sve segmente njihova života.

Nakon popričesne molitve sudionici slavlja su izmolili molitvu u Godini Božje riječi te uskliknuli spomenuto geslo. Predstojnik Kupčak potom je zahvalio voditelju duhovne obnove za spremnost dolaska u Veliku i predvođenje duhovne obnove unatoč okolnostima u kojima se nalazimo kao i vjeroučiteljima za sudjelovanje poželjevši da im trenuci duhovne obnove donesu potrebnu snagu i odvažnost u življenju poslanja koje im je povjereno. Zahvalio je i župniku Saniću za toplo i srdačno domaćinstvo u Velikoj. Uzvraćajući riječima zahvale pater Fridl je zahvalio na povjerenju koje mu je ukazano te na sve prisutne zazvao Božji blagoslov.