Biskup primio o. Kirku Velinskoga iz Makedonske pravoslavne Crkve

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog primio je u Biskupskom domu u Požegi,10. srpnja o. Kirka Velinskog, protojereja stavrofora Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije, zaduženog za pastoral njezinih vjernika u Hrvatskoj. O. Velinski prenio je biskupu pozdrave poglavara Makedonske pravoslavne Crkve arhiepiskopa Stefana i mitropolita Makedonske pravoslavne eparhije za Europu gospodina Pimena, s čijim se blagoslovom danas s njime susreće u Požegi te ga upoznao sa svojim djelovanjem, napose s izgradnjom crkve sv. Zlate Meglenske i pastoralnog centra u Zagrebu. Spomenuo je da osim u Zagrebu okuplja vjernike u Splitu, Puli i Rijeci gdje održava za njih bogoslužje. Istaknuo je bratski odnos uspostavljen s pojedinim katoličkim biskupima i svećenicima, koji su mu pružili veliku pomoć, osobito na početku njegova djelovanja.
Biskup Škvorčević je predstavio o. Kirku stanje Požeške biskupije i njezinih pastoralnih nastojanja na različitim područjima javnog života, među kojima je i djelovanje na odgojno-obrazovnoj razini putem katoličkih škola, na kulturnoj po suradnji s umjetnicima i djelovanju Dijecezanskog muzeja, medicinskoj po Bolnici Milosrdne braće na Strmcu, a napose na ekumenskoj. Prikazao je ekumensko stanje u Hrvatskoj, osobito nastojanja sa Srpskom pravoslavnom Crkvom, u kojima se s evanđeoskih polazišta traga za zajedničkim svjedočenjem kršćanskih vrijednosti kako bi odnosi dviju Crkava bili što vjerodostojniji u hrvatskom društvu. Osvrnuo se na mjesto Makedonske pravoslavne Crkve u tom pogledu, s kojom Katolička Crkva nema povijesno-nacionalnih opterećenja i njeguje kršćanske odnose s osjetljivošću za pitanje njezine autokefalnosti. Razmotrili su mogućnost veće ekumenske suradnje među dvjema Crkvama u Hrvatskoj, napose s obzirom na mješovite ženidbe. Po tvrdnji o. Kirka, od oko 4000 makedonskih vjernika u Hrvatskoj gotovo 90 % živi u mješovitom braku, gdje se hrvatski katolici i makedonski pravoslavci uglavnom dobro slažu. Sugovornici su progovorili i o odnosu Katoličke Crkve i Makedonske pravoslavne Crkve u Makedoniji, ocijenivši ga veoma dobrim.
O. Kirko predstavio je biskupu Škvorčeviću ono što Makedonska pravoslavna Crkva poduzima s obzirom na postizanje svoje autokefalnosti te je izrazio nadu da će Srpska pravoslavna Crkva sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da bi se našlo pravedno rješenje. Biskup se zanimao za opću situaciju u Sjevernoj Makedoniji, o kojoj je progovorio o. Kirko, istaknuvši među ostalim kako postoje određena pitanja iz odnosa Crkve i države u Makedoniji, koja se očituju i na neriješenom statusu Teološkog učilišta u okviru Sveučilišta u Skopju. Biskup je na kraju zamolio o. Kirka da prenese njegove pozdrave arhiepiskopu Stefanu te mu poželio uspješno privođenje kraju izgradnju crkve sv. Zlate Meglenske u Zagrebu i pastoralno djelovanje među Makedoncima u Hrvatskoj. O. Velinski je potom u pratnji kancelara Ivana Popića razgledao požešku Katedralu i Dijecezanski muzej.