Pastoralni programi tijekom ljeta 2020.

Poštovana i draga braćo svećenici!

I ovog ljeta pred nama su zajednički pastoralni programi o kojima vas želim obavijestiti, te potaknuti da na njima sudjelujete u duhu svećeničkog bratstva i zajedništva s vjernicima koji su vam povjereni.

  1. U Domu sv. Augustina u Velikoj 4. srpnja 2020. održat će se cjelodnevna duhovna obnova za vjeroučitelje laike u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri, pod vodstvom  p. Stjepana Fridla, DI.
  1. U nedjelju, 5. srpnja 2020. slavimo 23. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa. Toga će dana u 18.30 sati u požeškoj Katedrali dijecezanski biskup predvoditi zahvalno euharistijsko slavlje, a u svim župama uputiti podsjetiti se na navedeni događaj i uputiti Bogu molitvu za blagoslovljeno daljnje pastoralno djelovanje naše mjesne Crkve i služenje njezina biskupa.
  1. U Domu sv. Augustina u Velikoj 3.- 6. kolovoza u organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral mladih održat će se duhovno-rekreativni susret za mlade. Sve informacije, kao i online obrazac prijave nalaze se na biskupijskoj web stranici: www.pozeska-biskupija.hr.
  1. U srijedu, 5. kolovoza 2020. slavimo spomendan Posvete rimske bazilike sv. Marije Velike i ujedno Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Toga dana u svim župama Požeške biskupije slavit će se mise zahvalnice za Domovinu, a misu zahvalnicu za Domovinu, poginule i nestale hrvatske branitelje u požeškoj Katedrali u 9.00 sati predvodit će dijecezanski biskup.
  1. Od 7. do 10. kolovoza 2020. održat će se ljetni susret bogoslova Požeške biskupije u Domu sv. Augustina u Velikoj. Na završetku susreta bogoslovi će u Požegi sudjelovati na proslavi blagdana sv. Lovre, zaštitnika Biskupije.
  1. U predvečerje blagdana sv. Lovre, u nedjelju, 9. kolovoza 2020. u crkvi sv. Lovre s početkom u 19.30 sati požeški dijecezanski biskup, u zajedništvu sa kanonicima Stolnog kaptola sv. Petra, svećenicima grada Požege, bogoslovima i svećeničkim aspirantima te vjernicima predvodit će službu Večernjih hvala u čast sv. Lovre. Po završetku će uslijediti  molitveno bdijenje s euharistijskim klanjanjem.
  1. Na blagdan sv. Lovre, u ponedjeljak, 10. kolovoza 2020. središnje biskupijsko slavlje u svečevoj crkvi u Požegi u 10.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Budući da je sv. Lovro i zaštitnik Biskupijskog Caritasa, na slavlju će s drugim vjernicima sudjelovati i Caritasovi volonteri iz svih naših župa, biskupijski stipendisti i korisnici karitasove kuhinje u Požegi. Nakon slavlja uslijedit će otvorenje i blagoslov nove zgrade sjedišta Caritasa Požeške biskupije u Požegi (Cirakijeva 12) i prigodni program u sklopu kojeg će biti otvoren natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021.
  1. U utorak 11. kolovoza, na blagdan sv. Klare, djevice, zaštitnice samostana i crkve sestara klarisa u Požegi, središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup.
  1. Ljetni susret svećeničkih aspiranata Požeške biskupije održat će se Domu Sv. Augustina u Velikoj od 10. do 12. kolovoza. Susret počinje bdijenjem u požeškoj crkvi sv. Lovre u predvečerje svetkovine sv. Lovre.
  1. U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, u petak, 14. kolovoza 2020. hodočasničko slavlje u svetištu Kloštar kod Slavonskog Kobaša u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
  1. Na svetkovinu Velike Gospe, u subotu, 15. kolovoza 2020. u Voćin hodočaste obitelji s brojnom djecom. Središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
  1. U četvrtak, 20. kolovoza 2020. hodočasnici pješaci iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata polaze na  hodočašće u Voćin. U crkvi sv. Lovre u Požegi u 14.00 sati primit će blagoslov te nastaviti hod prema Stražemanu gdje će sudjelovati na euharistijskom blagoslovu prigodom završetka dana godišnjeg župnog klanjanja. Sutradan, u petak, 21. kolovoza, u 5.00 sati nastavljaju hod prema Voćinu, zajedno s drugim hodočasnicima koji će im se pridružiti.
  1. U petak, 21. kolovoza 2020. u svim župama naše Biskupije slavi se blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste toga dana u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup nakon kojeg će uslijediti procesija s likom Gospe Voćinske.
  1. Od 23. do 30. kolovoza 2020. u Pleternici se održava Devetnica Gospi od Suza. Svake večeri je sveta misa u 19.00 sati. Prije svete mise je duhovni predprogram s molitvom svete krunice i prigoda za sakrament pomirenja, a nakon mise klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.
  1. U petak, 28. kolovoza 2020. prije početka nove školske godine vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije okupit će se u 10.00 sati u crkvi sv. Lovre na euharistijsko slavlje koje će predvoditi dijecezanski biskup. Pri svršetku misnog slavlja će im biti uručeni kanonski mandati za poučavanje vjeronauka u školi i provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama. 
  1. U ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. slavimo blagdan Gospe od Suza, a Marijini štovatelji hodočaste u Svetište Gospe od Suza u Pleternici. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 19.00 sati prigodom 65. obljetnice štovanja Gospe od suza u Pleternici predvodi dijecezanski biskup. Na svršetku misnog slavlja uslijedit će procesija s likom Gospe od Suza.
  1. U ponedjeljak, 7. rujna 2020., u predvečerje blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe, održava se hodočašće na Gospino polje kod Bilog Briga gdje misno slavlje u 19.00 sati predvodi  dijecezanski biskup. Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija s Gospinim likom.
  1. Na blagdan Male Gospe, u utorak, 8. rujna 2020. središnju hodočasničku svetu misu u Kutjevu u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
    Istoga dana vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata hodočaste u Voćin.  Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup. Pri svršetku slavlja uslijedit će procesija s likom Gospe Voćinske.
  1. U subotu, 26. rujna 2020., u Požegi održat će se Biskupijski dan u čijem će središtu biti euharistijsko slavlje u Katedrali s ređenjem novih đakona. Program Biskupijskog dana završava  večernjim susretom mladih s duhovno-glazbenim programom i klanjanjem u Katedrali.

Svi navedeni pastoralni programi nastojat će se prilagoditi situaciji povezanoj s  pandemijom koronavirusa, o čemu će sve naše župe biti pravovremeno obaviještene. Radujući se ljetnim susretima s vama na navedenim programima, želim vam ugodne trenutke odmora, uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.