Hodočašća tijekom ljeta 2020. u okolnostima opreza zbog mogućnosti zaraze koronavirusom

Požega, 6. kolovoza 2020.

Poštovana i draga braćo svećenici!

Hodočašća u marijanska svetišta diljem naše Biskupije tijekom mjeseca kolovoza i rujna, napose u Svetište Gospe Voćinske i Gospe od suza u Pleternici prigoda su da i u okolnostima ugroze koronavirusom očitujemo svoju vjernost i odanost Isusovoj Majci, zamolimo je da nam bude na pomoć u poteškoćama te nas Bog očuva od većih nevolja i daruje duhovnu snagu u nošenju tereta sadašnjih neprilika.

Kao što naša druga redovita pastoralna nastojanja u sadašnjim okolnostima nismo dokidali, nego smo ih nastojali prilagoditi stanju u kojem se nalazimo, pridržavajući se preporučenih mjera opreza, tako ćemo postupiti i s obzirom na sva hodočašća.

  1. Dok pozivamo i potičemo vjernike u našim župama da se pridruže hodočašćima, valja ih podsjetiti na važnost mjera opreza i preporuka, napose o socijalnoj distanci, pranju ruku i njihovoj dezinfekciji te po potrebi nošenja zaštitne maske, kako u vožnji tako u sudjelovanju na pobožnostima u marijanskim svetištima.
  2. Potaknut ćemo vjernike da na hodočašća putuju što je više moguće u vlastitoj organizaciji, osobnim automobilima, za koje će biti pripravljen dovoljan broj parkirališnih mjesta u svetištima, a za one koji nemaju ove mogućnosti župnik će se pobrinuti za prijevoz autobusom.
  3. Zbog poteškoća povezanih sa smještajem hodočasnika na prenoćište u Stražemanu u uvjetima ugroze koronavirusom, dana 20. kolovoza 2020. neće biti zajednički organizirano pješačko hodočašće iz posavskog dijela Biskupije, od Davora preko Nove Kapele i Požege do Stražemana, nego će svaki hodočasnik, koji to želi, sam pronaći  mogućnost njegova ostvarenja.
  4. Dana 21. kolovoza 2020., kako je to već tradicijom uhodano, u 5.00 sati ujutro okupit će se u Stražemanu oni koji žele pješice krenuti u Voćin. Tijekom hoda svi pješaci će se pridržavati propisane socijalne distance te se kretati u manjim skupinama, koje će među ostalim omogućiti lakši ulazak u Svetište i ophod oko Gospina lika u dosluhu s redarima koji će im pri tom biti na raspolaganju.
  5. Sva slavlja u svetištima održavaju se na otvorenom prostoru, tijekom kojih se valja pridržavati propisa o socijalnoj distanci. To vrijedi i za red u kojem se čeka za svetu ispovijed. Na predviđenim mjestima u svetištima na otvorenom prostoru biti će postavljene pregrade od pleksiglasa između svećenika i onoga koji se ispovijeda, kako bi jedni i drugi bili zaštićeni od virusne ugroze.
  6. Prilikom ulaska u prostor Svetišta, na ulazu će biti postavljeni beskontaktni raspršivači sredstava za dezinfekciju ruku ili će ih posluživati volonteri.
  7. Na mjestima gdje se upisuju svete mise i molitve te nabavljaju suveniri volonteri će imati zaštitne rukavice i maske za lice.
  8. Na ulazima u sanitarne čvorove treba postaviti sredstva za dezinfekciju ruku i trajno u njima održavati potrebnu čistoću.

I ovom prigodom od srca zahvaljujem braći svećenicima i svim vjernicima što neumanjenim žarom i u okolnostima ugroze koronavirusom nastoje strpljivo i vjerno svjedočiti svoju pripadnost Isusu Kristu i njegovoj Crkvi, trajno pronalazeći način da po svetim sakramentima i sudjelovanjem na drugim pobožnostima budemo dionici Božjih dobara, po kojima se ostvaruje naše vječno spasenje. Pozivam da u navedenom raspoloženju vjere sudjelujemo i na našim ovogodišnjim hodočašćima u Marijina svetišta.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar