Molitveno bdijenje u požeškoj crkvi sv. Lovre

U predvečerje svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, 9. kolovoza svečanom službom večernjih hvala u Svečevoj crkvi u Požegi započelo je molitveno bdijenje. Službu večernjih hvala predvodio je biskup Antun Škvorčevića, a sudjelovali su kanonici Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i gradskih župa, časne sestre, bogoslovi, mladi, članovi molitvenih zajednica te drugi vjernici.

Nakon kratkog čitanja iz Petrove poslanice biskup je okupljenim vjernicima kazao kako je Lovro živio u rimskoj kulturi koja je na svim razinama života imala oblikovano pojmovlje u službi uspješnog sustava života. No, pojavila se grupica kršćana koja je poremetila taj kulturološki pristup, uspostavila novi sustav vrijednosti utemeljen na Isusovu životnom modelu, po kojem je čovjek uzdignut na višu razinu svoga postojanja. Dok je trpljenje, progon i pogrda nešto što u rimskoj kulturi treba izbjeći, sv. Petar obznanjuje da su oni povezani s Isusovim patnjama, njegovom smrću i uskrsnućem put u slavu. Evanđeoska civilizacija donijela je tako novo pojmovlje, koje nadilazi pravni, filozofski, poetski, gospodarski i drugi pristup životu rimske civilizacije. Sveti Lovro je poznavao onodobnu rimsku kulturu i njezin način života, ali je prepoznao  kako civilizacija koju je naučio iz evanđelja, Kristova civilizacija ljubavi križa, istinski put u život te se za nju opredijelio sjedinjen s Isusom sve do mučeništva, rekao je biskup Antun. Ustvrdivši da je Lovro upravo zato izazovan i danas, potaknuo je nazočne, napose bogoslove neka se i oni oduševe  civilizacijom čije je polazište Isusova muka, smrt i uskrsnuće.

Prije završnog blagoslova biskup je zahvalio nazočnima što su unatoč vrućinama došli iskazati Bogu zahvalnost za sv. Lovru. Dodao je kako je sv. Lovro podnio vrućinu dok je bio pržen upravo radi onog žara u svom srcu koji je nosio za Gospodina. Pozvao je vjernike da i oni večeras u molitvenom bdijenju koje slijedi posvjedoče svoj žar duha, sjedinjujući se sa sv. Lovrom u hvaljenju i slavljenju Gospodina, te na taj način ostvare duhovno raspoloženje koje će unijeti u sutrašnju proslavu svetkovine sv. Lovre. Bdijenje je nastavljeno klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje je predvodio Ivan Popić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije. Uz mlade koji se redovito okupljaju na klanjanju u Katedrali na bdijenju su  sudjelovali  i mladi iz požeške Župe sv. Leopolda Mandića, kao i predstavnici karitasovih volontera i molitvenih zajednica.