Novoimenovani župnici uvedeni u službu

U nedjelju, 9. kolovoza uvedena su u službu trojica novih župnika Požeške biskupije.  U Župi sv. Jurja Mučenika u Vrbovi biskupov delegat Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola uveo je u župničku službu Valenta Furjana, u Župi sv. Ivana Krstitelja delegat Ivan Popić, kancelar uveo je u službu Josipa Vračarića a biskup Antun Škvorčević uveo je Marka Čubelića u službu župnika Župe sv. Marije Magdalene u Bebrini. Većina drugih novoimenovanih župnika bit će uvedena u službu, u nedjelju 23. kolovoza 2020.

Na središnjem župnom euharistijskom slavlju u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Bebrini biskupu Antunu uputila je dobrodošlicu predstavnica župljana Martina Stepić i zahvalila mu što je on osobno došao uvesti u župničku službu njihova novog župnika Marka Čubelića, sa željom da mu Uskrsli Gospodin udijeli obilje duhovnog i tjelesnog zdravlja, da i dalje upravlja lađom Požeške biskupije kao njezin vrsni kormilar prema konačnoj luci – nebu. Pozdravljajući sudionike slavlja, biskup Antun je zahvalio na lijepom govoru i izrazima dobrodošlice njihove predstavnice. Podsjetio ih je da je 26. ožujka ove godine njihov župnik Marijan Golec, nakon gotovo pedesetogodišnjeg služenja predao svoju plemenitu dušu Bogu. Kazao je kako želi da ova sveta misa bude još jedan čin naše zahvalnosti Bogu za njegovo svećeničko služenje u jednostavnosti i poniznosti. Kazao je kako je prigodom oproštaja sa župnikom Marijanom Golecom s njima podijelio tugu, a da sada želi s njima podijeliti radost što može uvesti njihova novoga župnika Marka Čubelića  u župničku službu, kako u župi Bebrina, tako i u župi Dubočac. Ustvrdivši kako je svaki svećenik od Boga izmoljeni dar, zahvalio je Bogu što i bebrinska župa može imati župnika, da on u suradnji sa župljanima nastoji oko onoga što je za dobro njihovih duša, za smisao njihova života, za njihov hod prema vječnosti u kojoj nam je Bog u Isusu Kristu pripravio konačno i puno zajedništvo života.

Potom je bilježnik Biskupskog ordinarijata Matej Siluković pročitao Dekret o imenovanju Marka Čubelića upraviteljem Župe sv. Marije Magdalene u Bebrini, kao i njegov kratki životopis. Nakon toga je novoimenovani upravitelj župe Marko Čubelić u skladu s crkvenim propisima ispovjedio vjeru. Biskup mu je čestitao na novoj službi i ohrabrio ga, uvjeravajući ga da nije došao među neki strani svijet, nego među ljude koji vole Boga i svoj narod, na što su mu nazočni vjernici izrazili dobrodošlicu pljeskom.

Na temelju naviještene Božje riječi biskup je u homiliji izložio vjernicima svećeničko poslanje koje ima novi župnik. ustvrdio je kako u Bebrini ima velik broj onih koji vole Isusa Krista i svjedoče mu to povezanošću sa svećenikom, sudjelovanjem na svetim slavljima i časnim životom. Ali, dodao je, kako ima i onih koji su otvrdnuli u srcu i udaljili se od Boga te je pozvao novog župnika Marka da poput sv. Pavla iz današnjeg drugog čitanja trajno očituje kolika mu je bol i tuga u srcu zbog onih koji ne vjeruju  te posvemašnjim žarom uznastoji oko toga da ih privede Isusu Kristu, njihovu jedinom spasitelju. Sve sudionike slavlja pozvao je na molitvu da do svakog takvog srca dopre Božje svjetlo i snaga, zahvati ga Božji milosni krvotok, ostvaren u Isusovoj pobjedi nad smrću, u kojem je jedino naš smisao. Zaključio je da želi sa svim njima na dan uvođenja njihova novog župnika u službu iskreno reći Isusu Kristu: »Uistinu, ti si Sin Božji!«, kako su mu to posvjedočili svi u lađi na uzburkanom moru u današnjem evanđelju.

Na svršetku misnog slavlja novoimenovani upravitelj župe Marko Čubelić izrekao je riječ zahvale Bogu i biskupu Antunu te je vjernicima obznanio župne obavijesti. U završnoj riječi biskup Antun je pozvao sudionike slavlja na molitvu za nova svećenička zvanja, napose u župi Bebrina u kojoj od davnine nije bilo mlade mise. Zahvalio je mladima koji su bivšem župniku Golecu uvijek bili spremni pomagati, osobito na onim područjima suvremenog života u kojima se on teže snalazio. Izrazivši radost što će se s njima uskoro susresti na hodočašću u Kloštru, biskup je na sve sudionike slavlja, a osobito na svećeničko djelovanje novog župnika zazvao Božji blagoslov.