Blagoslovljena nova zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije

Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, 10. kolovoza  biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje blagoslova novouređene zgrade sjedišta Caritasa Požeške biskupije u Požegi koja je time predana na uporabu. Uz brojne caritasove volontere, svećenike i bogoslove svečanosti su nazočili i požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Na početku slavlja ravnatelj Caritasa Ivan Popić pozdravio je sve prisutne i kazao kako je ova zgrada godinama bila prepuštena propadanju, a sada je dobila novu ulogu u Gradu Požegi i Požeškoj biskupiji. Podsjetio je da je Požeška biskupija prije 3 godine kupila ovu zgradu koja je sagrađena u 19. stoljeću nasuprot željezničkom kolodvoru i služila prvotno kao mali hotel a potom za različite namjene. Projekt uređenja izradio je arhitekt Boris Vučić Šneperger iz Zagreba a on se sastoji od skladišnog prostora, rashladne komore, dvorane za rad s osobama s poteškoćama u razvoju, s invaliditetom i drugim potrebama, ureda za djelovanje Centra „pro vita et familia“, Zaklade za pomoć učenicima i studentima, kuhinje i prostora za podjelu hrane. Takvim uređenjem Caritas je dobio prikladne prostore za njegovo višestruko djelovanje, koje je nadraslo skromne prostore jedne obiteljske kuće nabavljene na početku Biskupije u Vukovarskoj ulici, neprimjerenoj za potrebe Caritasa. Potom je ravnatelj citirao požeškog biskupa s otvorenja novouređenih prostora za katoličke škole u Virovitici: „Požeškoj biskupiji, kao i meni osobno, ne treba ova zgrada, ali treba vama, vašoj djeci i obiteljima“ i time posvjedočio zalaganje Biskupije oko ublažavanja posljedica siromaštva, napuštenosti i odbačenosti. Na kraju je ravnatelj zahvalio biskupu Antunu što je odlučio ovu zgradu urediti upravo za potrebe Caritasa jer mu je time omogućeno da bolje ispuni svoje poslanje.

Uslijedio je potom obred blagoslova novoizgrađenih i obnovljenih prostora Caritasa. Nakon čitanja himna ljubavi sv. Pavla iz Poslanice Korinćanima, biskup Antun je kazao kako je ovo zdanje uređeno da bi u Požegi ljubav imala svoje novo prebivalište. Uputio je molitvu Bogu da izlije svoj blagoslov na sve one koji će djelovati u novoj kući, kao i na sve one koji će u nju dolaziti. Poželio je da u svjedočenju ljubavi svi potrebiti pronađu svoje ljudsko dostojanstvo koje samo ona može dati. U nastavku programa srednjoškolka Julijana Lukačić posvjedočila je  kako je već dvije godine stipendistica Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima. U svoje osobno ime, ali i ostalih stipendista ustvrdila je kako im spomenuta stipendija uvelike olakšava učenje te je zahvalila biskupu Antunu i svim članovima i podupirateljima Zaklade na njihovoj nesebičnoj pomoći. Zatim je dugogodišnji volonter Ivica Grgić, hrvatski branitelj iznio svoja iskustva koja je doživio tijekom višegodišnjeg djelovanja u Caritasu Požeške biskupije. Kazao je kako osim svakodnevnog razvoženja hrane iz Caritasove kuhinje nekolicini desetaka osoba u potrebi, pomogne im nacijepati drva, donijeti lijekove pa otići  i u trgovinu onima koji to nisu u mogućnosti sami učiniti. Ustvrdio je kako ga volontiranje ispunjava i daje mu snage i  polet za život. Zaključio je da ne može zamisliti svoj život bez volontiranja. Svoju prigodnu riječ uputio je potom i gradonačelnik Darko Puljašić, koji je kazao kako mu je izuzetna čast što može prisustvovati ovakvom događaju u Gradu Požegi. Zahvalio je biskupu Antunu što je osmislio ovakav projekt ljubavi. Izrazio je zadovoljstvo što Grad Požega i Požeška biskupija surađuju na dobrobiti požeških građana. Program je vodio Miroslav Paulić, profesor u Katoličkoj gimnaziji u Požegi a svojim pjevanjem obogatili su ga Klapa sv. Lovre i Katedralni zbor predvođen orguljašem i zborovođom Mariom Večerićem.