Biskup u predvečerje Male Gospe predvodio slavlje na Gospinom polju

U predvečerje blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe, 7. rujna vjernici iz posavskog dijela Požeške biskupije hodočastili su u marijansko sveto mjesto iz predosmanlijskog vremena na „Gospino polje“ kod Bilog Briga u župi Vrbova. Misno slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević, koji je u pozdravu svećenicima, redovnicama, bogoslovima i brojnim hodočasnicima izrazio radost što je ponovno s njima na „Gospinom polju“ u predvečerje blagdana Marijina rođenja.

U homiliji biskup je kazao kako vijesti o broju novooboljelih od koronavirus i druge novosti koje svakodnevno slušamo zapravo ne donose nešto istinski nova, i čini nam se kako u našem svijetu zapravo i nema nekih pravih inicijativa, već se stalno vrtimo u krugu manje više istih pitanja i problema. Međutim, postoji istinski nova vijest, ustvrdio je biskup, obznanjena i danas u naviještenoj Božjoj riječi. U ulomku drugog čitanja iz Pavlove Poslanice Rimljanima čuli smo da se u svima onima koji Boga ljube ostvaruje najveća Božja novost: „suobličenost slici Sina njegova“, prvorođenca među mnogom braćom. Krštenjem smo u njemu postali Božji sinovi i kćeri, prostor u kojem on odjelotvoruje svoju najveću inicijativu: naše spasenje. Postoji svijet Božjeg djelovanja i danas u Hrvatskoj. Pitanje je koliko nas poput Marije ima osjetljivih za to Božje djelo, upitao je biskup. Nastavio je: Marija je bila jednostavna i skromna nazaretska djevojka, u kojoj je odjekivalo sve što je Božje, ona je to Božje razumjela i s Božjim djelom željela surađivati. Sv. Pavao tvrdi u spomenutom čitanju da s obzirom na nas ljude postoji Božje predodređenje, koje napose vrijedi za Mariju. No, ono nije prisila, jer Bog uvijek poštuje našu slobodu, ustvrdio je biskup, nego je svjedočenje prvenstva Božje inicijative koja želi pokrenuti našu slobodu da surađuje na njegovu projektu ljudskog spasenja.  Potkrijepio je to evanđeoskim ulomkom u kojem Matej u Isusovu rodoslovlju nabraja mnoge starozavjetne osobe, po kojima je Bog, poštujući njihovu slobodu, pripravljao Isusov dolazak, usred onih koji mu nisu bili vjerni. Kazao je kako Marija zatvara taj krug, jer je u njoj Bog snagom Duha Svetoga  ostvario  svoje najveće djelo: utjelovljenje svoga Sina Isusa Krista, u čijoj je pobjedi nad zlom i smrću naša najveća konačna sudbina. Marija nam poručuje kako je djelo koje je Bog za nas ostvario u Sinu njezinu Isusu Kristu, najveća, najvažnija i najsudbonosnija novost u Hrvatskoj. Stoga nas ona neprestano potiče da ne ostanemo ravnodušni pred tim Božjim djelom, već da živom vjerom, nadom i ljubavlju surađujemo na njem po njezinu primjeru.

Biskup je kazao hodočasnicima kako je usred ugroze koronavirusom naša važna kršćanska zadaća pitati se što je volja Božja u ovim okolnostima. U ovom trenutku našeg postojanja, zacijelo je i koronavirus Božji govor i poziv da se ispitamo jesmo li čvrsto na tlu svog postojanja, vjerom ukorijenjeni u Boga, ili smo ispunjeni strahom. Postoji opasnost da koronavirus oslabi naše sudjelovanje u djelu Božjeg spasenja, ustvrdio je biskup. Potaknuo je hodočasnike da poštujući sve mjere opreza ne zapuste Boga i svoj vjerski život, napose sudjelovanje na svetoj misi i drugim sakramentalnim slavljima,  da posvjedoče kako im je Bog to potrebniji što je opasnost veća. Izrazio je uvjerenje da su i na ovo hodočašće došli upravo iz želje da nutarnja duhovna snaga u njima pobijedi svaki njihov strah u uvjerenju da je Bog s njima i onda kad moraju proći i dolinom smrti, kako veli psalmist. Pozvao ih je da poput Marije, čije je srce bilo sabrano i pozorno u osluškivanju  Božje riječi, i oni u Hrvatskoj budu pozorni za Božju riječ, ne dopuštajući nikomu i ničemu da im oduzme ili otupi sluh srca za razumijevanja Božjeg govora,   te nastoje u  svom osobnom i zajedničkom životu biti suobličeni Isusu Kristu i svrstani među prvine uskrsnuća. Zahvalio je Gospi što nas ne napušta ni u ovom trenutku našeg osobnog i zajedničkog  života, i što nas svojom prisutnošću i na ovom hodočasničkom mjestu ohrabruje da sjedinjeni s Isusom Kristom budemo oslobođeni svakog straha te postanemo s njime pobjednici.