Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u Kutjevu

Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu, 8. rujna misno slavlje u svetištu Gospe Kutjevske predvodio je izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića generalni vikar Josip  Krpeljević, u zajedništvo s mjesnim župnikom Marijanom Đukićem i svećenicima Kaptolačkog dekanata na čelu dekanom Mariom Sanićem. Na početku misnog slavlja vjernicima kutjevske Župe Rođenja Blažene Djevice Marije na čelu sa župnikom Marijanom Đukićem čestitao je svetkovinu njihove Zaštitnice a nazočnom gradonačelniku Josipu Budimiru i svim građanima grada Kutjeva čestitao je Dan Grada.

U homiliji predvoditelj slavlja je ustvrdio kako ovim blagdanom zatvaramo krug ljetnih hodočašća u marijanska svetišta, započet na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo – Veliku Gospu. Kazao je kako se to svojevrsni krug »od rođendana do rođendana«, napomenuvši da smo se na Veliku Gospu spomenuli Marijina rođenja za nebo, a da se na današnji blagdan – Malu Gospu, spominjemo njezina zemaljskog rođenja. Spomenuo je kako je znakovito da između ova dva rođendana  u Pleternici častimo Mariju kao Gospu od suza, čime se podsjećamo da je naš zemaljski život od rođenja do smrti obilježen suzama zbog patnji i trpljenja kojima smo pogođeni, naglasivši da će te patnje i trpljenja uroditi radošću vječnog života, prema riječima Svetog pisma: »Oni koji siju u suzama žanju u pjesmi«. Ustvrdivši kako slavlje Marijina rođenja za zemaljski života ne bi imalo smisla bez njezina rođenja za vječni život u nebeskoj slavi, pozvao je hodočasnike da otvor svoja vjernička srca Bogu, i dopuste mu da se Marijinim zagovorom i pomoću, svakodnevno rađa u njihovim srcima i dušama po slušanje i vršenju Božje riječi, a osobito po slavljenju svete misne žrtve.

Na svršetku misnog slavlja župnik Marijan Đukić zahvalio je hodočasnicima što su unatoč posebnih okolnosti zbog opasnosti od koronavirusu sudjelovali na ovom slavlju  kao i svima onima koji su mu pomogli u njegovoj organizaciji. Župljane pak kutjevske župe izvijestio je o restauratorskim radovima u crkvi, naglasivši osobitu povijesnu i umjetničku vrijednost kipova koji se u njoj nalaze.