Biskupov pozdrav na svetkovinu sv. Terezije Avilske

Poštovana i draga braćo i sestre!

Slavimo danas sv. Tereziju Avilsku, nebesku Zaštitnicu požeške Katedrale! Od srca čestitam njezinu svetkovinu svima vama koji je volite i štujete, napose svećenicima na čelu s kanonicima Stolnog kaptola, požeškom župniku sv. Terezije i župljanima, stanovnicima grada Požege te djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije u Požegi, kojima je ona nebeska zaštitnica. Osobito sam radostan što nam je za ovu dragu prigodu stigao u Požegu apostolski nuncij u Hrvatskoj, msgr. Giorgio Lingua i predvodi ovo euharistijsko slavlje. Preuzvišeni, nakon jučerašnjeg susreta s Vama u Jasenovcu i Staroj Gradiški, danas Vam u našoj Katedrali od srca izričem dobrodošlicu u osobno ime i u ime sudionika ove svete mise, kao i u ime svih vjernika Požeške biskupije. Zahvaljujem Vam što nam svjedočite blizinu pape Franje i podsjećate nas na njegove poruke, napose najnovije koje nam je uputio u Enciklici „Fratelli tutti“ – „Svi smo braća“, te nas uvodite u duboko zajedništvo Isusove Crkve kojem služi nasljednik sv. Petra a u punini se ostvaruje i očituje po svetoj euharistiji. S Vama, predstavnikom pape Franje u Republici Hrvatskoj ova sveta misa očituje duboke otajstvene dimenzije naše mjesne Crkve, kojima se radujemo i u kojima se želimo obnoviti.

Pozdrav poštovanja i bratske radosti upućujem preuzvišenom gospodinu msgr. Đuri Hraniću, nadbiskupu i metropolitu Đakovačko-osječkom, svjedočeći mu molitvu i duhovnu blizinu u njegovim zdravstvenim poteškoćama, zatim msgr. Marinu Srakiću, đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu u miru, kao i msgr. Ivanu Ćuriću, pomoćnom đakovačko-osječkom biskupu. Sa zahvalnošću za vjerno služenje Božjem narodu, pozdravljam braću svećenike i đakone, redovnike i redovnice, bogoslove i svećeničke aspirante u požeškom Kolegiju te  vjeroučitelje. Izraze osobite dobrodošlice na ovo slavlje upućujem  vama,  učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole kao i svim nazočnim vjernicima grada Požege na čelu s gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim.

Draga braćo i sestre! Kišno vrijeme nije nam dopustilo procesijom javno očitovati svetoj Tereziji našu odanost, te se to većom sabranošću, molitvom i pjesmom želimo združiti s njome u ovom svetom slavlju, u kojem nas Isus Krist snagom svoga Duha uključuje u zajedništvo svetih, čiji smo pripadnici po krsnoj milosti i pozivu. Napose želimo danas moliti sv. Tereziju, zaštitnicu naše Katedrale, prve crkve u Požeškoj biskupiji da svojim zagovorom trajno uzdiže vjernike naše mjesne Crkve prema punini Božjeg života, omogućena u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, koje on za nas obnavlja u svakoj svetoj misi.

Preuzvišeni gospodine apostolski Nuncije!  Dok Vam iskazujemo srdačnu zahvalnost za pažnju koju ste nam očitovali svojim posjetom, za strpljivost i zanimanje koje ste posvjedočili u jučerašnjem pohodu u Jasenovcu i Staroj Gradiški, molimo Vas da prenesete papi Franji izraze naše odanosti, poštovanja i vjernosti, uz obećanje trajne molitve za njegovo služenje općoj Crkvi, kojoj hrvatski narod oduvijek pripada. Molimo da i Vaše djelovanje u Hrvatskoj prati zagovor sv. Terezije Avilske.

Braćo i sestre! Na početku ovog svetog slavlja želimo se zajedničkom pjesmom sjediniti s našom nebeskom Zaštitnicom u uvjerenju da je našem srcu kao i njezinu samo Bog dostatan: „Solo Dios basta“!