U Požegi održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

U Biskupskom domu u Požegi, 23. listopada, održana je 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kojom je predsjedao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, a sudjelovali su požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić te kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Marković i Požeške biskupije Ivan Popić. Dobrodošlicu nazočnima uputio je biskup domaćin Antun Škvorčević, rekavši kako se današnja skupština biskupa održava u okviru duhovnog dinamizma u Požeškoj mjesnoj Crkvi, koji se kao i prethodnih godina ostvaruje po različitim programima od 27. rujna, dana 23. obljetnice njezine uspostave i ređenja prvog biskupa, za svetkovinu sv. Terezije, zaštitnice požeške Katedrale sve do 22. listopada, blagdana sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije. Među programima koji su se odvijali minulih dana biskup je spomenuo susret svećenika i vjeroučitelja na Biskupijskom danu, 26. rujna gdje je predstavljen način održavanja župne kateheze ove pastoralne godine u okolnostima pandemije koronavirusa. Zatim je podsjetio na događaje na kulturnoj razini, orguljaške večeri u požeškoj Katedrali i izložbu „Šime Perić u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije, potom je ukazao na karitativna nastojanja – od podjele novčane pomoći za stotinjak obitelji s brojnom djecom i slabijeg imovinskog stanja do stipendija za 150 učenika i studenata – te spomenuo programe na odgojno-obrazovnom području, napose Katoličke gimnazije u Požegi prigodom njezine nebeske zaštitnice sv. Terezije Avilske. Biskup je istaknuo eklezijalno značenje dvodnevnog posjeta apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue u okviru spomenute obljetnice, koji je u Jasenovcu i Staroj Gradiški molio za žrtve totalitarnih režima u zajedništvu s biskupom domaćinom i pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, te predvodio euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Terezije u požeškoj Katedrali, svjedočeći posebnu blizinu pape Franje i povezanost Požeške mjesne Crkve s općom Crkvom, čemu su dali svoj doprinos i đakovačko-osječki biskupi svojim sudjelovanjem na slavlju. Navedeni krug duhovnog dinamizma minulih dana, kazao je biskup, zaključen je jučerašnjom proslavom blagdana sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, kojemu vjernici Požeške biskupije iskazuju osobito poštovanje u kapeli njemu posvećenoj u kripti požeške Katedrale gdje se nalazi i relikvija njegove krvi. Biskup Škvorčević je dodao kako se i današnja jubilarna 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine ugrađuje u navedeni mozaik događanja s njihovim zajedničkim promišljanjem o pastoralu u okolnostima pandemije. Zahvalio im je za potporu koju na različite načine iskazuju Požeškoj mjesnoj Crkvi i njemu osobno u poslanju koje nastoji ostvarivati te im je zaželio ugodan boravak u Požegi i uspješan rad.

Uzvraćajući na riječi dobrodošlice, nadbiskup metropolit Đuro Hranić čestitao je biskupu Škvorčeviću 23. obljetnicu uspostave Požeške biskupije i njegova biskupskog ređenja, osvrnuo se na jučerašnji liturgijski spomen sv. Ivana Pavla II. rekavši kako je sveti Papa svojim pohodima našoj domovini, osnutkom Požeške biskupije i mnogim drugim dobročinstvima očitovao ljubav prema hrvatskom narodu te možemo reći da smo u njegovu srcu imali osobito mjesto. Potom je čestitao biskupu Antunu, svećenicima Požeške biskupije i svima drugima koji su svojim djelovanjem pridonijeli rastu njihove mlade mjesne Crkve i mnogim dostignućima koje je ona u kratkom vremenu svoga postojanja ostvarila i postala snažan duhovni čimbenik na mnogim razinama života naših slavonskih prostora i šire. Istaknuo je da smo se okupili na malom jubileju, 50. skupštini sa zahvalnošću za sva zajednička pastoralna promišljanja i nastojanja tijekom minulih 12 godina od osnutka Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Posebno je pozdravio srijemskog biskupa Đuru Gašparovića, koji zbog epidemioloških razloga nije mogao sudjelovati na prethodnoj metropolijskoj skupštini i na nekim drugim zajedničkim događajima. Uslijedilo je čitanje Zapisnika prethodne Skupštine te su biskupi potom nastavili rad na središnjoj točki o životu i djelovanju Crkve u ograničenjima i izazovima pandemije virusa covid-19. Osvrnuvši se na proteklo vrijeme, osobito na doba obustave okupljanja vjernika u crkvama na sveta slavlja, biskupi su izrazili svoje uvjerenje kako nas posebne okolnosti u kojima se nalazimo snažno potiču da se ne bavimo dokidanjem onoga što je bit našega crkvenog poslanja, nego ga nastojimo prilagoditi okolnostima, poštujući sve mjere opreza. Osvrnuli su se na različite inicijative koje potvrđuju kako je i u sadašnjim okolnostima moguće pastoralno djelovati, napose u organiziranju svete mise i slavlja svetih sakramenata te priprave djece i mladih za prvu pričest i svetu potvrdu, pri čemu je spomenuto osobito iskustvo Požeške biskupije s online župnim katehezama. Biskup Škvorčević je izvijestio da je u Požeškoj biskupiji nastavljen rad na građi za župnu katehezu u tekućoj pastoralnoj godini namijenjen pripravi kandidata za prvu pričest i potvrdu, koja je predstavljena svećenicima i vjeroučiteljima na Biskupijskom danu, minuloga 26. rujna, a još detaljnije bit će izložena na predstojećoj sjednici Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije i na svećeničkim jesenskim arhiđakonatskim susretima.

U raspravi biskupi su među ostalim razmotrili trajno povećavanje broja zaraženih osoba minulih dana u Hrvatskoj te su se osvrnuli na preventivne mjere koje donosi Nacionalni stožer. Istaknuli su kako je čovjekova duhovna dimenzija jedna od bitnih sastavnica njegova bića te da je u tom smislu od velike važnosti vjernicima omogućiti da uz pridržavanje mjera opreza mogu sudjelovati na svetoj misi, sakramentima i pobožnostima, što pridonosi njihovoj duhovnoj čvrstini kojom lakše mogu nositi teret pandemije. Pored toga, sudjelovanje u svetim otajstvima u službi je čovjekova vječnog spasenja, te s crkvene strane nije dovoljno s epidemiolozima i Stožerom razgovarati samo o provođenju mjera zdravstvene zaštite, nego kako u okolnostima, uz mjere zaštite, ostvarivati ono bez čega vjernici ne smiju ostati niti u najtežim životnim okolnostima koje se mogu dogoditi. Biskupi su se složili oko načina na koji treba vjernicima omogućiti život po vjeri za predstojeće blagdane, napose Božić i što u tom pogledu svećenici trebaju zajednički poduzimati po načelu „ništa ne dokidati, nego prilagoditi okolnostima“. Iskazali su svoju posebnu pastirsku blizinu i molitvenu potporu svim zdravstvenim djelatnicima i bolesnicima te raspravili određena pitanja djelovanja u bolničkom pastoralu u sadašnjim okolnostima.

Među ostalim razgovarali su i o znanstvenom simpoziju s obzirom na poveznice koje ujedinjuju tri biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u jednu cjelinu, koji bi se trebao održati sljedeće godine u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. U posljednjem dijelu sjednice biskupi su razmotrili određena zajednička personalna pitanja.