Četvrti Svjetski dan siromaha – mjesec siromaha

Po odredbi pape Franje, na XXXIII. nedjelju kroz godinu, 15. studenog ove godine Četvrti je Svjetski dan siromaha. Tom prigodom Sveti Otac uputio je Poruku pod naslovom „Pruži svoju ruku siromahu“ (Usp. Sir 7, 32). Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević pozvao je sve župnike u Požeškoj biskupiji da navedene nedjelje misli i poticaje iz Papine Poruke ugrade u homiliju i Molitvu vjernih, a vjeroučitelje da na temelju njih oblikuju prigodne kateheze.

Pored toga Biskup kaže: „Valja spomenute nedjelje na poziv Svetog Oca organizirati susrete sa siromašnim osobama. No, da bismo što bolje odgovorili na taj poticaj pape Franje i na stanje u kojem se nalazimo, poput prošlih godina, imat ćemo mjesec siromaha od nedjelje 15. studenog, Svjetskog dana siromaha do Nedjelje Caritasa, 13. prosinca.

O izazovu pandemije koronavirusa s obzirom na najranjivije osobe u hrvatskom društvu raspravljali smo na nedavnom jesenskom zasjedanju Prezbiterskog vijeća naše Biskupije te smo zaključili kako stanje ugroze najviše pogađa starije osobe, siromašne, bolesne osamljene te ih u svim župama tijekom mjeseca siromaha, pripravljajući se za Božić želimo staviti u središte naše pozornosti. Vodeći se načelom „ne dokidati, nego prilagoditi“, karitativne skupine župnih pastoralnih vijeća na čelu sa svojim voditeljima nastojat će, uz poštivanje epidemioloških mjera, navedenim skupinama i pojedincima iskazati blizinu i poduzeti konkretne korake u svjedočenju kršćanske ljubavi: posjetit će ih, darovati im svoju blizinu, očitovati razumijevanje, uručiti i najmanji dar, te se tako plemenitim osjećajima, molitvom i djelom pridružiti papi Franji i svima onima koji vjernički na sličan način djeluju u prilog siromašnih. U tom nastojanju bit će nam na pomoć naš Biskupijski Caritas.

Zahvaljujem svim župnicima i njihovim suradnicima, napose voditeljima karitativnih župnih skupina za sve što će pripravljajući se za Božić učiniti u svojim župama za siromašne, bolesne i osamljene osobe, te na sve zazivam Božji blagoslov, zaključuje Biskup.