Adventski kalenDAR

U pripravi za ovogodišnje došašće Caritas Požeške biskupije osmislio je karitativnu akciju Adventski kalenDAR. Navedena akcija sastavni je dio caritasove brige i osjetljivosti za siromašne, što se posebno želi očitovati u Mjesecu siromaha kojega je prigodom Četvrtog svjetskog dana siromaha za cijelu Požešku biskupiju proglasio požeški biskup Antun Škvorčević. Uključujući se u dinamizam raznovrsnog služenja svima kojima je pomoć potrebna spomenutom akcijom želi se potaknuti djecu i mlade, obitelji i pojedince, da svojim odricanjem i darivanjem, u skladu s vlastitim mogućnostima, pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Adventski kalenDAR prigoda je uključiti obitelji, djecu, mlade i starije u svim župama u aktivnije sudioništvo u karitativnom poslanju župnih caritasa te u župama Požeške biskupije potaknuti i ostvariti prikupljanje namirnica predviđenih u kalenDAR-u koje će pred božićne blagdane volonteri župnih caritasa darovati najsiromašnijim osobama s područja svoje župe. U akciju osobito valja uključiti pripravnike za sakrament prve Pričesti i svete Potvrde kojima je to sastavni dio katehetske priprave, a nalazi se i u katehetskoj građi primljenoj od biskupijskog Pastoralnog centra. Jednako tako, u navedeni karitativni program uključit će se i školska djeca posredstvom vjeroučitelja, a na osobit način učenici katoličkih škola Požeške biskupije. Ova akcija ujedno ima za cilj izgrađivanje svijesti odgovornosti i kršćanske ljubavi koja je nužno djelatna u čemu nas svakodnevno snažno potiče papa Franjo svojim gestama, govorima, porukama i propovijedima.

Akcija započinje Prvom nedjeljom došašća i svakoga je dana predviđeno jedno djelo ili namirnica koju svi slojevi vjernika mogu učiniti ili staviti namirnicu u kutiju ili vrećicu koju su pripremili na početku došašća. Naravno, materijalne prilike nisu kod svih jednake te neki neće moći u cijelosti ostvariti sve ono što je predviđeno navedenim karitativnim programom no, važno je imati na umu da svaki, pa i najmanji dar, može nekome pomoći u ublažavanju posljedica siromaštva, napuštenosti i odbačenosti.

Od prikupljenih namirnica u župama Požeške biskupije odvojit će se jedan dio (trećinu) za potrebe središnjeg Biskupijskog Caritasa u Požegi koji je u postupku institucionaliziranja nove sastavnice svoga djelovanja i služenja najsiromašnijima u vidu podjele paketa namirnica najsiromašnijima. Nova sastavnica nastavak je višegodišnjeg Caritasovog pomaganja siromašnih u osnovnim životnim potrebama i to ne samo osoba s područja grada Požege nego i osoba iz različitih župa Požeške biskupije koje preko svojih župa zamole pomoć.