Adventske ispovijedi i božićni blagoslov obitelji

»Poštovana i draga braćo svećenici!

Na nedavnim jesenskim arhiđakonatskim susretima trajne formacije svećenika Požeške biskupije predmet rasprave bilo je i pitanje predbožićnih tzv. „velikih“ ispovijedi vjernika i božićnog blagoslova domova u okolnostima pandemije. U zaključcima razgovora o navedenim pitanjima očitovala se svećenička svijest kako ne bi bilo u skladu s vašim poslanjem izostaviti određene pastoralne programe u sadašnjem stanju ugroze koronavirusom te duhovno isprazniti proslavu Božića, nego da je potrebno i ovom prigodom primijeniti naše biskupijsko načelo „ne dokidati nego prilagoditi“. Prilagodba epidemiološkoj situaciji traži od nas poštivanje propisanih ili preporučenih mjera zaštite od zaraze kako sebe, tako onih kojima služimo te da pastoralno učinimo ono što je u tim okolnostima moguće. Na temelju zaključaka razgovora svećenika na susretima trajne formacije donosimo upute prema kojima se trebamo ravnati i o njima na prikladan način  upoznati vjernike.

  1. S obzirom na adventsku ispovijed i pričest bolesnih i starijih osoba u njihovim kućama razložno je da ih svećenik pohodi na početku došašća o čemu će se s njima dogovoriti te slaviti svete sakramente tako da nitko ne bude izložen opasnosti zaraze.
  2. Svaki župnik i drugi svećenici gdje ih ima, napose u većim župama cijelog će adventa prije misa zornica i nedjeljnih svetih slavlja omogućiti vjernicima da pristupe sakramentu svete ispovijedi kako bi na taj način smanjili broj onih koji će se ispovijedati na dan župne „velike“ ispovijedi. Za tu prigodu župnik će oblikovati raspored ispovijedanja u svojoj župi po grupama tako da se izbjegnu veća istovremena okupljanja u crkvama i vremenski će nastojati produžiti mogućnost ispovijedanja, ako treba i na dva dana u većim župama. Uz nošenje zaštitne maske na licu i dezinfekciju ruku valja obratiti pozornost i na higijensko održavanje crkve, prozračivanje prostora te razmak između svećenika i vjernika. Ukoliko je moguće na dekanatskoj razini pribavit će se zaštitne pregrade od „pleksiglasa“ ili drugih prikladnih materijala, kao što smo imali na ljetnim hodočašćima u Voćin i Pleternicu, te ih upotrijebiti u svakoj župi za svetu ispovijed.
  3. U vrijeme pandemije župnici neće tražiti strane svećenike za pomoć u blagoslovu obiljtelji koji ne poznaju župu i prilike u kojima se nalaze vjernici, nego će u vlastitoj župi ako treba produžiti vrijeme pohoda obiteljima te svjedočiti svojim župljanima kršćansku blizinu, molitvom donijeti ohrabrenje, učvršćivati svoju povezanosti s njima i produbljivati župno zajedništvo vjere, nade i ljubavi. U župama Požeške biskupije nema većih gradova s visokogradnjama i opasnosti da se neposrednim ulaskom i izlaskom iz malog prostora jednog stana u drugi izloži većoj opasnosti zaraze, nego većina vjernika stanuje u obiteljskim kućama, što omogućuje da blagoslov domova obavimo na redovit način, uz sljedeće napomene. Osim obdržavanja epidemioloških mjera, za blagoslov obitelji neće sa svećenikom ulaziti u kuće veći broj ministranata, nego samo jedan odrasli pratitelj, po mogućnosti član Župnog pastoralnog vijeća. Osim toga, oni će izbjegavati bliske kontakte s ukućanima i održati slavlje blagoslova na ulaznom dijelu kuće ili u nekom drugom prikladnom prostoru. Članovi kućanstva iskazat će svoje poštovanje Isusu Kristu poljupcem vlastitog križa koji imaju u svome obiteljskom domu ili na neki drugi primjeren način. Svećenik će imati svoje škropilo s blagoslovljenom vodom, koju će čuvati čistom i izbjegavati škropljenje po nazočnim osobama. Valja u najavi blagoslova kuća protumačiti vjernicima kako je blagoslovljena voda sakramental koji služi njihovoj vjeri i krsnoj pripadnosti Isusu Kristu, te ona nije zarazno opasna, kao što bi mogla biti ona koju bi stavili u škropionicu na ulazu u crkvu u koju bi brojne osobe stavljale svoje ruke prije znaka križa. Ukoliko bi se u nekoj župi pojavilo ozbiljnije žarište epidemije u vrijeme blagoslova domova, valja ga odgoditi a ne dokinuti.

Zahvaljujem svim svećenicima što i u sadašnjim izvanrednim okolnostima nastoje vjerno vršiti svoje poslanje i pomažu vjernicima da po svetim slavljima budu što dublje dionici božićnog otajstva.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.«