Sv. Andrija Apostol

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Andrija Apostol
Blagdan

Čitanja: Rim 10, 9-18; Ps 18, 2-3. 4-5; Mt 4, 18-22.


Evanđelje dana (Mt 4, 18-22)

“Oni brzo ostave mreže i pođu za njim.”

U ono vrijeme: Prolazeći uz Galilejsko more, Isus ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim.


Razmišljanje

Neki se stari čovjek sa  sinom latio posla da budakom sruši vrh visokog brda koji je zaustavljao svjetlost sunčanih zraka. Susjedi su podrugljivo tresli glavom zbog tolike ludosti. Ali čovjek se mudro smiješio: “Kad budem umro, moji će sinovi nastaviti. Brdo je doduše visoko, ali ne raste dalje. A naše snage mogu rasti. Bolje nešto učiniti, nego jadikovati zbog toga što prerijetko vidimo sunce.”

Nebo je bilo uviđavno: dok je starac nepokolebljivo dalje kopao, Bog je poslao na zemlju – tako kaže legendo, svoga glasnika koji je brdo odnio na svojim leđima.

Ima ljudi koji su učinili izvanredne stvari. A nada da  Bog prati njihova djela dala im je potrebna krila da uklone zidove, svladaju sve bezdane i tmine i dospiju u krasotu.

Gospodine, često sam tako malodušan. Daruj mi nepobjedivo pouzdanje koje pomiče brda, kad se treba pripomoći pobjedi dobra i istine.

(iz: Willi Hoffsümmer, Ohrabrenja za svaki dan, UPT, Đakovo 2004.)


Poticajna misao

“Radost srdaca je najbolja reklama Evanđelju. Naš je Bog more radosti koji poziva u svoje veselje sve ljude dobre volje.”

(Antun Weisgerber, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)