Srijeda prvog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Iz 25, 6-10a; Ps 23, 1-3a. 3b-4. 5. 6; Mt 15, 29-37.


Evanđelje dana (Mt 15, 29-37)

“Isus ozdravlja mnoge i umnaža kruh.”

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.
A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.«
Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu.
I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica.


Razmišljanje

Krist nastavlja svoj život u svetoj Crkvi. Kao što pripada i mora pripadati Kristu, kralju svijeta i ljudi, sva naša ljubav i svi naši interesi, tako mora pripadati i svetoj Crkvi ta ljubav i ti interesi. Zato moraju naći živ odjek u našem srcu ove riječi patra Meschlera: »Samo nas jedno mora radovati, da bude dobro našoj Crkvi; samo jedno žalostiti, kad Crkva trpi gubitke. Moramo poznati samo jednu strast, služiti Crkvi. Mora nas progoniti stalna želja da neprestano činimo nešto dobro za Crkvu. Samo nas jedno mora plašiti, da ne napustimo ovaj život prije nego što učinimo nešto vrijedno za dobrobit Crkve. O kako bi lijepo bilo Božje kraljevstvo kad bi sve nas prožimao taj duh.«

»Kome nije Crkva majka, ne može mu biti Bog otac.« (Sv. Ciprijan)

Crkva, naša majka. Tu je temelj osjećajima koje moramo prema njoj gajiti. Moramo kao majku častiti i ljubiti ovu Crkvu. Moramo je kao majku slijediti. Onako se odnosiš prema Crkvi, kako se odnosiš prema njezinim zapovijedima, njenim uputama i željama.

(iz: Jakob Koch, Vodič kroz život, Zagreb 1971.)


Poticajna misao

Boriti se protiv zla najbolja je moIitva Bogu, a boriti se za lijepo znači pjevati mu slavu.

(Ivan Meštrović, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)