Petak prvog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan (ili: sv. Ivan Damaščanski, prezbiter i crkveni naučitelj ili: sv. Barbara, djevica i mučenica)

Čitanja: Iz 29, 17-24; Ps 27, 1. 4. 13-14; Mt 9, 27-31.

Titular: Jakšić, Sladojevci – sv. Barbara, djevica i mučenica – svetkovina.


Evanđelje dana (Mt 9, 27-31)

“Dva slijepca vjerujući u Gospodina ozdravljaju.”

U ono vrijeme: Kad je Isus odlazio, pođu za njim dva slijepca vičući: »Smiluj nam se, Sine Davidov!« A kad uđe u kuću, pristupe mu slijepci. Isus im kaže: »Vjerujete li da mogu to učiniti?« Kažu mu: »Da, Gospodine!« Tada se dotače njihovih očiju govoreći: »Neka vam bude po vašoj vjeri.« I otvoriše im se oči. A Isus im poprijeti: »Pazite da nitko ne dozna!« Ali oni, izišavši, razniješe glas o njemu po svem onom kraju.


Razmišljanje

»Što više začuđuje, što je Bog sebe dao zemlji ili što je vama dao nebo? Što je sam stupio u zajednicu našeg čovječanstva ili što vas je uveo u zajednicu božanstva? Što se rodio u prilici sluge ili što je vas radio u slobodi djece? Što je uzeo vaše siromaštvo ili što vas je učinio baštinicima i subaštinicima svog Prvorođenca? Čudesno je to što je Božanstvo preobrazilo čovjeka, što stalež sluge dobiva prava gospodara.« (Sv. Petar Krizolog)

»Najdublje se otkriva ljudsko srce u boli ili, bolje, u načinu kako je čovjek podnosi. Patnja je vatrena kušnja njegova kršćanstva. Ljudsko srce treba utjehe i istinske radosti. I radost je milostinja, i to ne najneznatnija.« (Adolf Kolping)

(iz: Jakob Koch, Vodič kroz život, Zagreb 1971.)


Poticajna misao

Ako si kamen, budi ljubak. Ako si biljka, budi nježan. Ako si čovjek budi ljubav.

(V. Hugo, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)