Druga nedjelja došašća

Michelangelo Cerquozzi: Propovijed sv. Ivana Krstitelja, 17. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
(Izostavlja se spomendan sv. Nikole, biskupa, a gdje se slavi kao svetkovina (naslov crkve) prenosi se na ponedjeljak 7. prosinca.)

Čitanja: Iz 40, 1-5. 9-11; Ps 85, 9ab-10. 11-12. 13-14; 2 Pt 3, 8-14; Mk 1, 1-8.

Titular: Jasenovac, Međurić, Podgorač, Pleternica – sv. Nikola, biskup – svetkovina zapriječena, prenosi se na ponedjeljak 7. prosinca.


Evanđelje dana (Mk 1,1-8)

“Poravnite staze Gospodnje.”

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku:
Evo šaljem glasnika svoga
pred licem tvojim
da ti pripravi put.
Glas viče u pustinji:
Pripravite put Gospodinu,
poravnite mu staze!
Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe.
Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom.
I propovijedao je:
»Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstih vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«


Razmišljanje

Krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Možemo li okajati svoje grijehe? – Tek kad uočimo da smo nešto izgubili, tek kad uvidimo što smo izgubili. Grijeh nije samo nepravda učinjena bližnjemu, nego i samom sebi, to je šteta od koje osobno trpimo. Usporediš li se otvoreno s Njim, koji je bio bez grijeha, otkrit ćeš kakav bi zapravo trebao biti. A nisi takav. Zakopao si svoje talente, zašao s puta, uludo istrošio svoje sposobnosti i energiju. Sada ti upravo to nedostaje za ono bitno u životu. Dani, tjedni, mjeseci i godine, koji su bili odlučni za tvoj napredak, prošli su. Prošli nepovratno. Kajanje izaziva gorčinu.
Onaj koji ti je poklonio život, nudi ti sada i novi početak. Evo u čemu je kajanje: da svjestan onoga što si učinio iznova uspostaviš i kreneš ljestvicom životnih vrednota, živeći primjereno glasu koji si razabrao.

(iz: M. Maliński, Riječ za svaki tjedan, Đakovo 1984.)


Poticajna misao

Između razumijevanja i ljubavi postoji tako uska veza te se nikad ne zna gdje jedno svršava a drugo započinje, što je od toga dvoga korijen a što plod.

(Paul Tournier, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)