Adventska duhovna obnova djelatnika požeških katoličkih škola

U pripravi za svetkovinu Isusova rođenja, u srijedu 9. prosinca 2020. godine održana je adventska duhovna obnova za učitelje i druge djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi. Duhovnu obnovu je, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera vodio Pavao Mikulčić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i povjerenik za osnivanje tamošnjih nadbiskupijskih katoličkih škola. Cjelovit program obnove održao se u požeškoj Katedrali.

Na početku je prisutne pozdravio Marijan Pavelić, vjeroučitelj u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi te predstavio voditelja obnove koji je potom održao razmatranje na temu „Autentičan vjernički život i privlačnost Crkve“. U uvodnom dijelu voditelj obnove je podsjetio prisutne djelatnike kako je advent kao vrijeme iščekivanja razdoblje aktivnog rada na sebi.

Evanđeoskim riječima Ivana Krstitelja „pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze“ (usp. Lk 3,4) potaknuo ih je da preispitaju što u svom životu trebaju promijeniti i popraviti. Zatim im je predstavio Ivana Krstitelja kao učitelja kojega su mnogi slušali i slijedili. „Govorio je ono što je živio, a živio ono što je govorio. U svemu što je činio, uvijek je pokazivao na Krista i ostavio nam primjer autentičnog života“, kazao je Mikulčić i pozvao djelatnike katoličkih škola da ga nasljeduju rekavši „Crkvu možemo i danas učiniti privlačnom ukoliko budemo autentični“. Osvrnuvši se također na crkvene dokumente o katoličkim školama posvijestio je prisutnima kako katolički identitet škole ovisi upravo o njima te ih potaknuo da svim svojim sposobnostima, znanjem i srcem izgrađuju duh škole.

U posljednjem dijelu razmatranja progovorio je o misijskom poslanju djelatnika u katoličkim školama poručivši im kako, pored obrazovanja, imaju obvezu privoditi povjerene im mlade Isusu Kristu te im svojim primjerom pokazati Kristovu ljubav prema čovjeku. Svoje razmatranje zaključio je riječima sv. Ivana Pavla II.: „Dragi učitelji, katolička škola je u Vašim rukama. Ona je slika Vaših uvjerenja. Njezino postojanje ovisi zaista o vama. Ona je jedno od povlaštenih mjesta, uz obitelj te župne zajednice, gdje se prenosi naša vjera. Ona predstavlja i trajan napor, koji ne može imati uspjeha bez suradnje svih uključenih u odgojno-obrazovni proces. Vi ste pozvani, dragi učitelji, uz roditelje djece koja su Vam povjerena na odgoj i obrazovanje, stvarati školu koja prenosi one vrijednosti koje biste Vi htjeli da budu prenesene onima koji će doći poslije Vas.“

Potom je uslijedilo pokorničko bogoslužje u kojem je voditelj duhovne obnove potaknuo okupljene na ispit savjesti i sakrament pomirenja. U neposrednoj pripravi za svetu misu, djelatnici Katoličke osnovne škole predvodili su molitvu slavnih otajstava krunice Blažene Djevice Marije s posebnom nakanom za sve oboljele od COVID-a 19, njihove obitelji, a napose preminule.

Vrhunac duhovne obnove bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio povjerenik Mikulčić a u kojem su djelatnici Katoličke gimnazije navijestili sveta čitanja te nakon homilije uputili zazive molitve vjernih. Prigodnu propovijed voditelj duhovne obnove je započeo koristeći tekst Georga Carlina koji današnje vrijeme opisuje kao „vrijeme visokih zgrada, a niskog karaktera, vrijeme širokih auto-cesta, a uskih gledišta, vrijeme kada smo naučili kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo…“. Nadovezao se potom na naviještenu Božju riječ ohrabrivši djelatnike katoličkih škola da se odvaže potražiti odmor preuzimajući Kristov „slatki jaram i lako breme“ (usp. Mt 11,30).

Na kraju euharistijskog slavlja vjeroučitelj Pavelić je zahvalio voditelju obnove na poticajnim i ohrabrujućim mislima koje je s njima podijelio te mu poželio uspješan i blagoslovljen rad u povjerenoj mu službi.