Biskup čestitao Židovima blagdan Hanuke

Prigodom blagdana Hanuke, požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog uputio je Kotelu Da-Donu, glavnom Rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te Lucianu Moši Preleviću, glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj sljedeću čestitku:

»Blagdan Hanuke podsjeća na događaj kad je malobrojna skupina neslomljivih junaka pod vodstvom Jehude Makabija – Jude Makabejca izvojevala slobodu i zauzela se za slavu Božju očišćenjem jeruzalemskoga hrama i paljenjem svjetla, koje je iz malo ulja potrajalo osam dana. Svojom neizmjernošću i neuhvatljivošću sloboda i svjetlo svjedoče o njihovu Stvoritelju te su izazov osmoga, novoga dana koji snažno povezuje Židove i kršćane, pokrećući ih na zajedničko zauzimanje za kulturu slobode i svjetla u njihovu najdubljem smislu.

S navedenim raspoloženjem vjere od srca čestitam Hanuku Vama, Vašoj obitelji, suradnicima i svim drugim članovima Vaše zajednice. Molim Svemogućega da ne prestane ostvarivati čudo svjetla u savjestima hrvatskih građana, te se u čistoći istinske slobode ostvaruje među njima zajedništvo izvornog dostojanstva što im ga je bog udijelio.

Uz izraze posebnog poštovanja, srdačno Vas i bratski u Gospodinu pozdravljam.«, kaže u čestitci biskup Škvorčević.