Srijeda drugog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Iz 40, 25-31; Ps 102, 1-2. 3-4. 8 i 10; Mt 11, 28-30.

Obljetnica posvete crkve: Vetovo.


Evanđelje dana (Mt 11, 28-30)

“Dođite k meni svi koji ste izmoreni!”

U ono vrijeme reče Isus: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«


Razmišljanje

Značajna zagonetka: »Nije najveća veličina biti velik u velikim stvarima. Upravo je onaj najveći koji je veoma velik u malom. Postoji samo dvoje najvećih: Isus i Marija.

Onaj je najmanji koji se ponizio pred Božjim veličanstvom i postao poslušan do smrti. Onaj koji je radi nas postao crv i luđak, ruglo i prezir naroda. Najmanja je ona koja se nazvala službenicom Gospodnjom u času kad je uzdignuta na dostojanstvo Majke Božje i Kraljice neba i zemlje. Ona koja nije nikada prisustvovala zemaljskim uspjesima svoga Sina, ali je bila vjerno uz njega kad su ga svi psovali i mahali glavom te ga i sami učenici ostavili.« (P. Weiss)

Toliko više vrijedimo pred Bogom, koliko jesmo i koliko želimo biti maleni pred svijetom i samima sobom.

(iz: Jakob Koch, Vodič kroz život, Zagreb 1971.)


Poticajna misao

Svaki kršćanin stalno i očito svjedoči da vjera ne opija i ne umrtvljuje, već da potiče na podvige, inicijativu, kreativnost i odgovornost.

(Vladimir Lončarević, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)