Četvrtak drugog tjedna došašća

Michelangelo Cerquozzi: Propovijed sv. Ivana Krstitelja, 17. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Iz 41, 13-20; Ps 144, 1 i 9. 10-11. 12-13b; Mt 11, 11-15.


Evanđelje dana (Mt 11, 11-15)

“Ne usta veći od Ivana Krstitelja.”

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega! A od dana Ivana Krstitelja do sada kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe. Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana. Zapravo ako hoćete: on je Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje.«


Razmišljanje

»Nemoj misliti da bi ti trebao Boga ispravljati. Daj mu samo u ruke svako svoje djelo i prepusti mu da s njim čini po svojoj volji. Ako nešto radiš, nemoj si umišljati da znadeš cilj.« (Franjo Hervig)

Uistinu se ne može smatrati izgubljenim vremenom ako vršimo Božju volju koja dolazi do izražaja u neizbježivim slučajevima i okolnostima. Mi ga molimo za ono što se nama sviđa, a on nam daje što je potrebno: jasno, to su posve različite stvari. Često molimo u Očenašu: »Budi volja tvoja!« Nije dostatna samo naša molitva nego se moramo i ravnati po tome.

(iz: Jakob Koch, Vodič kroz život, Zagreb 1971.)


Poticajna misao

Ničiji život nije bez muke. Nekada je dovoljan samo jedan zračak svjetlosti i nade da nestane duševne malaksalosti i depresije, te da se ponovno nastavi životna borba.

(Konstantin Robey, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)