Biskupova sažalnica prigodom smrti biskupa Mile Bogovića

Požeški biskup uputio je sažalnicu gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću prigodom smrti umirovljenog biskupa Mile Bogovića. U sažalnici biskup kaže:

»Preuzvišeni gospodine biskupe Zdenko!

Primio sam vijest da je u večernjim satima uoči četvrte nedjelje došašća, 19. prosinca 2020. preminuo gospićko-senjski biskup u miru msgr. dr. Mile Bogović. S dubokim poštovanjem prema njegovoj časnoj osobi i s osjećajem tuge za preminulim subratom u episkopatu, svjedočim Vama, svećenicima, redovnicima i redovnicama, cijeloj zajednici Božjeg naroda Gospićko-senjske biskupije te pokojnikovoj rodbini svoje iskreno kršćansko suosjećanje i molitvenu blizinu.

Providnost je htjela da Sveti Ivan Pavao II. prije dvadeset godina biskupa Milu imenuje prvim biskupom Gospićko-senjske biskupije i povjeri mu pastirsku službu sa zahtjevnom zadaćom organiziranja i izgradnje uspostavljene nove mjesne Crkve. S posebnom zahvalnošću prisjećam se pokojnikove neumorne pastoralne zauzetosti na izgradnji ratom razorenih crkvenih zdanja, u liječenju ranjenih vjerničkih duša, oplakivanju žrtava II. svjetskog rata i stradalnika u Domovinskom ratu, mara u nastojanju oko popisa ratnih žrtava i podizanja spomenika koji će ih oteti zaboravu. Sjedinjen s Dobrim Pastirom, biskup Mile uložio je svoj život za dobro povjerenog mu stada, te nam je svojim djelom ostavio u baštinu i nadu, da će nakon svega čuti Gospodinovu riječ: „Uđi u radost Gospodara svoga“ (Mt 25,21). Neka Svemogući Bog preminulog biskupa Milu, iskušana mnogim zemaljskim nevoljama, odjene u neraspadljivost slave svoga uskrslog Sina, a svima koji za njim tuguju udijeli utjehu Duha Svetoga.

U zajedništvu vjere i nade u uskrsnuće, ostajem s Vama molitelj za dušu plemenitog pokojnika, biskupa Mile.«, zaključuje biskup Antun.