Imenovan novi kotorski biskup

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini objavila je 22. prosinca 2020. da je papa Franjo imenovao don Ivana Štironju, svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije za novog kotorskog biskupa. Požeški biskup Antun Škvorčević uputio mu je tom prigodom sljedeću čestitku:

»Preuzvišeni i dragi novoimenovani biskupe Ivane!

Pridružujem se radosti svećenika i vjernika Kotorske biskupije i cijele Crkve među Hrvatima što Vas je papa Franjo smatrao dostojnim postaviti za pastira starodrevne mjesne Crkve u bokokotorskom „zaljevu svetaca“. Od srca Vam čestitam imenovanje, zahvaljujući Bogu za bogatstvo duha, širinu pastoralnog iskustva i snagu požrtvovne vjernosti koju ćete unijeti među članove zbora apostolskih nasljednika iz hrvatskoga roda i opće Crkve.

Svjestan sam da preuzimate vodstvo jedne časne dugovjeke biskupije s izvanrednom i divljenja vrijednom povijesno-kulturnom baštinom, ali u trenutku i stanju brojnih nevolja i poteškoća. No, vjerujem da će one biti za Vas više izazov nego ograničenje djelovanja! Jer i kotorskoj biskupijskoj zajednici s Vama na čelu upućena je Isusova riječ: „Ne boj se, stado malo: Svidjelo se Ocu vašemu dati vam kraljevstvo“ (Lk 12, 32). Ona je jamstvo da niste sami na djelu koje Vam je povjereno i podsjetnik kako Gospodin daje životnu moć i najsitnijem gorušičinu sjemenu da „uzraste i razvije se u stablo te mu se ptice nebeske gnijezde po granama“ (Lk 13, 19). U Vašem pastirskom djelovanju pratit će Vas i moja trajna molitva da i iz najsitnijeg sjemena koji ćete posijati na njivi Kotorske biskupije istom moći zrna gorušičina izraste i urodi veliko Božje djelo.

Uz izraze posebnog poštovanja i bratske odanosti, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam.«, zaključuje biskup Škvorčević.