Sprovod Ivana Benkovića u Sopju

Na mjesnom groblju u Sopju, 22. ožujka uz vojne počasti sahranjen je hrvatski branitelj Ivan Benković, otac svećenika Požeške biskupije Željka Benkovića, župnika Župe Sv. Nikole Biskupa  u Podgoraču. Sprovodne obrede, na kojima je uz ograničeni broj vjernika zbog epidemioloških mjera sudjelovalo desetak svećenika, na čelu s Draganom Hrgićem, dekanom Slatinskog dekanata, Misu zadušnicu predvodio je izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, generalni vikar Josip Krpeljević. Na početku obreda pročitana je sažalnicu koju je biskup Antun uputio svećeniku Željku:

»Velečasni Gospodine Župniče! U jutarnjim satima. 21. prosinca 2020. Vaš cijenjeni otac Ivan u 74. godini života predao je dušu svome Stvoritelju i preselio se iz ovoga svijeta u vječnost. Primite izraze moga kršćanskog  suosjećanja, koje iskreno dijelim i s pokojnikovom suprugom Marijom te kćerkom Jasminkom, drugom rodbinom i svima drugima koji za njim tuguju. Plemeniti pokojnik bio je sa suprugom Marijom u kršćanskom braku više od pedeset godina te je podario život i kršćanski odgojio Vas i sestru Jasminku. Radovao se Vašoj odluci da krenete putem duhovnog zvanja te je svojom očinskom ljubavlju, požrtvovnošću i molitvom pratio vaše svećeničko služenje. Duboko se ugradio u Vaš život te njegov odlazak s ovoga svijeta ostavlja u Vama određenu prazninu. Ali, preminuli otac Ivan u svetom je krštenju potpuno bio suobličen Isusu Kristu a u svetoj pričesti hranjen lijekom besmrtnosti, te mu konačnu sudbinu ne dodjeljuje smrt, nego Onaj koji je božanskom suverenošću obznanio: „Ja sam uskrsnuće i život“ (Iv 11, 25). U toj vjeri otac Ivan je preminuo te je oproštaj s njime samo rastanak do ponovnog susreta u zajedništvu božanskog života s uskrslim Gospodinom. Neka mu milosrdni Bog udjeli vječni mir, a vaše srce ispuni utjehom. U molitvi za Vašeg preminulog oca Ivana, bratski Vas u Gospodinu pozdravljam», zaključuje biskup Antun svoju sažalnicu.

Po završetku sprovodnih obreda svećenici i vjernici uputili su se u župnu crkvu Sv. Marije Magdalene u Sopju gdje je za pokojnog Ivana služena sveta misa zadušnica.