Blagdan Svete Obitelji u Godini sv. Josipa u požeškoj Katedrali

Na blagdan Svete Obitelji, 27. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u Katedrali sv. Terezije Avilske svetu misu, povezavši navedeni blagdan s Godinom sv. Josipa. Izrazio je radost što će tijekom slavlja krstiti Luku, drugo dijete roditelja Josipa i Mirne Šipure te Niku, također drugo dijete roditelja Ivana i Ane Kovačević.

U homiliji je biskup kazao:

»Vjerujem, draga braćo i sestre, da ste primijetili kako današnja sveta čitanja stavljaju pred nas važno pitanje: Koliko vrednujemo povjerenje u našem osobnom, obiteljskom i društvenom životu, kao jedan od istinskih temelja ljudskog postojanja. Abrahamova povijest, iz koje smo čuli ulomak u današnjem prvom čitanju svjedoči da je čovječanstvo od svojih iskona bilo uvjereno kako je vjera u Boga i međusobno ljudsko povjerenje vrijednost koju ni u kom slučaju ne smijemo zanemariti te dati prednost nečemu drugomu. Što bi bilo čovječanstvo bez povjerenja kao temelja prijateljstva, što bi bez njega bilo društvo, gospodarstvo i znanost, odgoj i obrazovanje, politika i kultura te druga područja osobnog i javnog života?

Povjerenje je odnos jedne osobe prema drugoj, čije je ishodište ona pozitivna moć posvemašnje dobrohotnosti kojoj je ime ljubav,  spremnost – ne živjeti tek s tim drugim – nego za drugoga – ne kratkoročno nego zauvijek, prihvatiti drugoga kao drugačijega, ne tražeći u njem narcisoidno sebe i skončati u vlastitom sebeljublju, neplodnom egoizmu, nemoći koja ne može ništa roditi, najmanje život. Kad se dvoje ljudi, muškarac i žena nađu u tom dinamizmu i svjesno ga prihvaćaju kao stil vlastitog života, tada su postali dionici Božjih koordinata, njegova kruga postojanja, koji je bogatstvo više od materijalnog, zajedništvo više od izvanjskog jedinstva, iz kojeg se rađa i pobjeđuje život. To zajedništvo je otajstveno trojstveno zbivanje božanskih beskrajnih i vječnih životnih  dimenzija, koje dvije osobe, muškarca i ženu tako bračno sjedinjuje da rađaju treću osobu, uspostavljajući obitelj kao temeljnu sastavnicu ljudskog postojanja, rasta, izgradnje, sazrijevanja i iskustva životne punine, uvijek i samo putem povjerenja kojim se osobe uzajamno predaju jedna drugoj i žive jedna za drugu. Brak muškarca i žene i obitelj svojevrsna su slika i dioništvo na božanskom zajedništvu života, te su to stvarnosti za koje se isplati hrvati, boriti i ne umoriti se u potpori njihovu nastanku, izgradnji i rastu, ne suprotstavljajući im nikakav drugi probitak kao važniji za opstanak ljudskog roda i njegove civilizacije. Blagdan svete Obitelji podsjeća nas kako se upravo putem povjerenja oblikovalo zaručništvo Josipa i Marije, Isusovo začeće po Duhu Svetom i rođenje koje je od tog zaručništva stvorilo obitelj, sa svim njezinim svijetlim, radosnim, dubokim i snažnim pozitivnim iskustvom, ali i s nebrojenim poteškoćama s kojima se i sveta Obitelj susretala i u njima pobjeđivala samo jednim putem: Izgradnjom međusobnog povjerenja na povjerenju u Boga.

Prvo nam današnje čitanje iz Knjige postanka predstavlja Abrahama kao čovjeka koji je putem posvemašnjeg povjerenja u Boga, od ostarjelosti i nesposobnosti za rađanje novog života, postao ocem jednog djeteta i po njemu praroditeljem brojnih naroda, kojim se i danas mnoštva diče. Stoga s pravom Abrahama hvali pisac Poslanice Hebrejima iz koje smo u drugom čitanju čuli izvadak, naglašavajući da u sinu Izaku nije dobio tek baštinika kome je pripalo sve njegovo imanje, nego je on postao baštinik Božjih obećanja, koja ne pripadaju svijetu ljudskih ograničenih mjerila. Josip, zaručnik Marijin zavrjeđuje poput Abrahama naziv patrijarha upravo zbog vjere u Božja obećanja koja su mu bila mjerilo života, na temelju kojih je usred brojnih ljudskih pitanja, nedoumica i obzira prihvatio Mariju i Sina začeta po Duhu Svetom, i postao uzor kako se s Božjih polazišta pristupa braku i obitelji te služi Božjim naumima koji po – naizgled slabim i siromašnim ljudskim rađanjima – izvodi svoj veliki životni stvoriteljski nacrt sa značenjem za vječnost.

Stoga rado prihvaćamo prijedlog pape Franje iz njegova Apostolskog pisma Patris corde – Očinskim srcem, da od ovogodišnje svetkovine Bezgrješnog začeća do iste svetkovine sljedeće godine, o 150. obljetnici proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, iskazujemo posebno štovanje, nastojimo s većim žarom nasljedovati njegove kreposti, i moliti ga da nam pomogne u sadašnjim životnim okolnostima poput njega prepoznavati Božju volju i s njome surađivati, napose pak da naši mladi spoznaju i svesrdno prihvate brak i obitelj kao vlastiti put očovječenja i smisla po uzajamnom povjerenju i ljubavi.

Radujem se što su danas, na blagdan sv. Obitelji s nama dva bračna para sa svojom djecom koju su donijela na krštenje, kako bi ih povjerili Isusu Kristu i njegovoj moći ljubavi, da u njoj pronađu svoju sudbinu.  Dragi roditelji! I u najtežim okolnostima života trudite se oko međusobnog povjerenja, utemeljenog na povjerenju u Boga te dajte ljubavi, Božjem daru da ima prvo mjesto u vašem braku i obitelji, kako bi vas ona u žrtvi uzajamnog razumijevanja, prihvaćanja, darivanja i služenja ispunjala smislom, više od ikakva materijalna blagostanja. Dok se trudite da postignete bolji životni standard u svojim domovima, ne zaboravite da je najviši standard od kojeg se istinski živi vaše međusobno povjerenje, snaga i veličina vaše ljubavi. Molimo danas zajednički da tog Božjeg dobra ne ponestane u vašem braku i obitelji, niti u drugim obiteljima u našoj hrvatskoj domovini, jer tada bi ona postala istinski siromašna zemlja. Neka zagovor sv. Obitelji i Božji blagoslov pomogne da tako bude.«