Nevina dječica, mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nevina dječica, mučenici
Blagdan

Čitanja: 1 Iv 1, 5 – 2,2; Ps 123, 2-3a. 3b-5. 7-8; Mt 2, 13-18.


Evanđelje dana (Mt 2, 13-18)

“Herod posla poubijati sve dječake u Betlehemu.”

Pošto mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja — da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.
Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže — prema vremenu što ga razazna od mudraca. Tada se ispuni što je rečeno po proroku Jeremiji:
U Rami se glas čuje,
kuknjava i plač gorak:
Rahela oplakuje sinove svoje
i neće da se utješi
jer više ih nema.


Razmišljanje

»… a mir ljudima na zemlji!« – Mir je smirenost koja proizlazi iz reda u savjesti. Savjest je glas dobra u nama – Božji glas. Ništa nam ne može pomoći protiv predbacivanja naše savjesti: nikakvo, ma bilo kako nježno laskanje drugih i nikakvo vlastito umišljanje.
Što nama nedostaje; što može biti uzrok nemira naše savjesti? Budimo pošteni! – Ako je krivica, pribavimo si što prije »Ego te absolvo«. Ili, sjedimo li na dvije stolice? Poznate su nam riječi: »O, da si barem hladan ili vruć, ali jer si mlak, izbacit ću te iz svojih usta.« Istina, to su tvrde riječi, ali ih je Gospodin izgovorio. A što Gospodin kaže, to i provede.
Zato predusretni Gospodnje prijetnje! Odlučno se obrati Bogu i dobru i dobrima, te ostavi svako namigivanje na drugu stranu! Tada ćeš naći mir i smirenost u svojoj savjesti – ali samo tako.

(Jakob Koch, Vodič kroz život, Zagreb 1971.)


Poticajna misao

Koji je smisao pojedinačnog zemaljskog života? Da služi vječnom životu. Kako mu može služiti? Tako da se žrtvuje, umjesto da traži sama sebe.

(Ernest Steinbach, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)