Biskupov poziv na molitvu i pomoć stradalima u potresu

Biskup Antun Škvorčević uputio je svećenicima i vjernicima Požeške biskupije poziv na molitvu i prikupljanje materijalne pomoći za stradale u današnjem potresu u Petrinji, Glini, Sisku i okolici.

U navedenom Pozivu biskup Antun piše: » Poštovana braćo svećenici, dragi vjernici Požeške biskupije!

Vijesti o današnjem snažnom potresu u Petrinji, Glini, Sisku i okolici tek su nam djelomično približile stanje straha, tuge i boli brojnih obitelji i pojedinaca čiji su domovi razoreni, najbliži poginuli ili ranjeni, imovina uništena a neizvjesnost im umnožila patnju. Suosjećanje i solidarnost koju su s nastradalima na različite načine već očitovali brojni hrvatski građani, među kojima i mnogi među vama, znak je da će naša plemenitost pretvorena u konkretna djela izliječiti duhovne rane stradalnicima i obnoviti ono što je potres uništio, među ostalim i sakralne objekte. U vaše ime izrazio sam danas našu duhovnu blizinu i molitvenu potporu sisačkom biskupu msgr. Vladi Košiću, svećenicima i vjernicima Sisačke biskupije kao i drugim građanima pogođenima stradanjima te im obećao i našu materijalnu pomoć.

Dok zahvaljujem svećenicima i vjernicima Požeške biskupije koji su već uputili Caritasu Požeške biskupije svoj novčani dar ili pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama za nastradale, posebno Milosrdnoj braći koja su omogućila primanje 15 pacijenata iz Sisačke bolnice u njihovoj Bolnici sv. Rafaela na Strmcu te smještaj jedne obitelji u svom Samostanu, pozivam sve vjernike i ljude dobre volje da se organizirano uključe u molitvu za pogođene potresom i prikupljanje pomoći.

U nedjelju, 3. siječnja 2021. u svim župama Požeške biskupije na svim svetim misama molit ćemo za preminule i ranjene u potresu kao i za sve koji trpe od njegovih posljedica. Ujedno na svršetku svake svete mise prikupljat ćemo novčani dar za nastradale od potresa, koji svaki darivatelj, napose oni koji ne mogu sudjelovati na svetim misama, može predati u župnom uredu, ili poslati na bankovni račun Caritasa Požeške biskupije HR4223860021130011296 kod Podravske banke s naznakom „za žrtve potresa u Petrinji“. Sav prikupljeni novac koji će župnici dostaviti Caritasu naše biskupije bit će upućen Caritasu Sisačke biskupije za nastradale u potresu.

Pored toga, pozivam sve voditelje karitativnih skupina župnih pastoralnih vijeća naše Biskupije da u dogovoru sa župnicima organiziraju s volonterima prikupljanje nepokvarljive hrane, higijenskih potrepština, odjeće i posteljine, dječje hrane, pelena i drugih potrepština za djecu te će ih uz pomoć središnjeg Caritasa Požeške biskupije dostaviti Caritasu Sisačke biskupije.

U ovom trenutku potrebno je omogućiti i prikladan smještaj onima koji su ostali bez domova i imovine. Bit će izraz posebne solidarnosti s njima ako se pronađu u našim župama obitelji koje ih mogu za neko vrijeme udomiti, te će o tome župni karitativni volonteri prikupiti podatke i dostaviti ih Caritasu Požeške biskupije.

Neka Bog svim stradalnicima daruje utjehu i ohrabrenje u nevoljama a darivateljima ispuni srce radošću i mirom.

Uz srdačan pozdrav u Gospodinu«, zaključuje biskup Škvorčević.