Stručno vijeće vjeroučitelja Đakovačko-osječke metropolije u online okruženju

U utorak 29. prosinca 2020. godine održano je u online okruženju zajedničko stručno vijeće svih vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola Đakovačke-osječke metropolije, a time i vjeroučitelja Požeške biskupije. Vijeće je ostvareno u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te u suradnji s (nad)biskupijskim katehetskim uredima.

Susret je započeo molitvom koju je osmislila vjeroučiteljica Emilija Dodik, a potom su sudionike pozdravili pojedini voditelji vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije. Pozdrav dobrodošlice su potom uputili viša savjetnica pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ankica Mlinarić koja je ujedno i predstavila tijek vijeća te predstojnica Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije Teuta Rezo i predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije Robert Kupčak koji je, među ostalim rekao, kako u ovoj prigodi možda ne treba nanovo govoriti da su vremena u najmanju ruku izazovna nego se i kroz sudjelovanje u ovom stručnom vijeću iz dana u dan truditi iznaći načine da i u sadašnjim okolnostima svaki pojedini vjeroučitelj što bolje i predanije izvrši svoje vjeroučiteljsko poslanje. Svima je poželio blagoslovljene i korisne trenutke stručnoga vijeća i puno vjerničkog optimizma i raspoloženja.

Prvo izlaganje je održala vjeroučiteljica Tihana Petković, savjetnica u zvanju i koordinatorica radne skupine za izradu videolekcija Katoličkog vjeronauka na temu „Videolekcije za i-nastavu Katoličkog vjeronauka“. Progovorila je o mogućnostima podrške vjeroučiteljima koje pruža i-nastava i predstavila novu loomen učionicu te upoznala vjeroučitelje s pojedinostima koje u njoj mogu pronaći. Predstavila je također grafički uređen Kurikulum katoličkog vjeronauka i strukturu videolekcija koju izrađuje radna skupina, a u kojoj sudjeluje i nekoliko vjeroučitelja Požeške biskupije.

Potom je vjeroučiteljica Ana Volf, savjetnica u zvanju i članica radne skupine za izradu videolekcija katoličkog vjeronauka u svom izlaganju progovorila o prednostima, nedostatcima, mogućnostima i uputama za nastavu na daljinu. Budući da je vjeroučiteljica Volf u nastavi, dio izlaganja o prednostima i nedostatcima nastave na daljinu popratila je osobnim iskustvima, kao i iskustvima drugih vjeroučitelja, što je predavanje učinilo izuzetno aktualnim. Pojasnila je također način kombiniranja sinkrone i asinkrone nastave istaknuvši prednosti takvog načina rada te ponudila nekoliko primjera koji bi mogli pomoći vjeroučiteljima u radu.

Nakon spomenutih izlaganja, viša savjetnica Mlinarić predstavila je vjeroučitelje Đakovačko-osječke metropolije koji rade u timu za izradu videolekcija, a koji su zatim iz primjera dobre prakse iznijeli „Iskustva u provedbi online nastave“. To su vjeroučitelji Požeške biskupije Vesna Hodak, Ivan Mikolić i Dragana Akšamović te vjeroučitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije Nataša Šantić, Marina Živić i Ivana Hac.

Pri svršetku stručnoga vijeća vjeroučiteljice Petković i Volf su još kratko predstavile „Korištenje alata Microsoft Office 365 u nastavi na daljinu“ koje je dijelom bilo integrirano i u druga do tada održanja izlaganja. Vjeroučitelji sudionici vijeća su na koncu putem chata aplikacije Microsoft Teamsa imali mogućnost postavljanja pitanja na koja su im izlagačice i viša savjetnica odgovarale. Stručni skup završio je pozdravima više savjetnice i predstojnika katehetskih ureda te zajedničkom molitvom.