Caritas Požeške biskupije prikuplja pomoć za stradale u potresu

Nakon snažnog potresa u Petrinji, Glini, Sisku i okolici 29. prosinca, požeški biskup Antun Škvorčević istoga dana uputio je poziv svećenicima i vjernicima Požeške biskupije da se organizirano uključe u molitvu i prikupljanje pomoći za sve one koji su pogođeni tom prirodnom nesrećom.

Sutradan,  30. prosinca u jutarnjim satima u sjedištu biskupijskog Caritasa u Požegi započela je akcija prikupljanja prehrambenih namirnica, odjeće, higijenskih potrepština te novčanih priloga koje su građani spontano počeli donositi. Više volontera uključeno je razvrstavanje primljene pomoći a potporu im je pružio biskup Antun, posjetivši ih u njihovu radu i izrazivši im zahvalnost za plemenitost koju svjedoče. Tom prigodom biskup je izjavio kako je Caritas Požeške biskupije odmah reagirao na katastrofalni potres koji se dogodio u Sisačko-moslavačkoj županiji koja se dijelom prostire i na području Požeške biskupije. Ustvrdio je kako se Caritasu odmah javio određeni broj svećenika i vjernika sa željom da pomognu, istaknuvši da je važno dobro se organizirati kako bi pomoć stigla do onih kojima je ona potrebna. U tom smislu biskup je pozvao svećenike i vjernike da prikupljenu pomoć upute u Caritas Požeške biskupije koji će je proslijediti Caritasu Sisačke biskupije da je raspodijeli stradalima. Istaknuo je kako će se sljedeće nedjelje, 3. siječnja 2021. u svim župama Požeške biskupije na svim svetim misama moliti za preminule i ranjene u potresu kao i za sve koji trpe od njegovih posljedica a na svršetku svake svete mise prikupljati novčani prilog za nastradale. Biskup je zatim zahvalio svima onima koji su na različite načine iskazali velikodušnost, među kojima je i red Milosrdne braće koji je omogućio primanje 15 pacijenata iz Sisačke bolnice u njihovu Bolnicu sv. Rafaela na Strmcu te smještaj jedne obitelji u svom Samostanu. Spomenuo je da je Požeška biskupija uputila danas Caritasu Sisačke biskupije iznos od 50.000,00 kuna koji će se podijeliti najpotrebitijima kako bi si mogli nabaviti najosnovnije što im je trenutačno potrebno.

Potom je biskup istaknuo da se unatoč teškoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi zbog Covida 19 i drugih nevolja potresa među ljudima pokrenuo val dobrote, napose kod jednostavnih i malih ljudi koji možda nemaju toliko materijalnih sredstava, ali imaju veliko srce. Kazao je kako se može učiniti da je njihov mali dar beznačajan u velikoj nevolji uzrokovanoj potresom. No, podsjetio je na pjesmu Slap požeškog pjesnika Dobriše Cesarića i ustvrdio kako i jedna kap dobrote pomaže da slap dobrote bude sjajan: „Taj san u slapu da bi mogao sjati, i moja kaplja pomaže ga tkati!“ Izrazio je uvjerenje da će Caritas Sisačke biskupije preko pojedinih župnika i župnih caritasa, koji najbolje znaju situaciju na terenu, napose starijih i osamljenih osoba, znati doći do njih i pružiti im pomoć.

Prehrambene namirnice i higijenske potrepštine mogu se donijeti u zgradu Caritasa (Cirakijeva 12, Požega), a novčani prilog uplatiti na bankovni račun Caritasa Požeške biskupije HR4223860021130011296 kod Podravske banke s naznakom „za žrtve potresa u Petrinji“. To se može učiniti i u svim župama Požeške biskupije koje organiziraju prikupljanje pomoći.