Druga nedjelja po Božiću

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja

Čitanja: Sir 24, 1-3. 8-12; Ps 146, 12-13. 14-15. 19-20; Ef 1, 3-6. 15-18; Iv 1, 1-18 ili kraće Iv 1, 1-5. 9-14.


Evanđelje dana (Iv 1, 1-18)

„Riječ tijelom postade i nastani se među nama.“

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade, u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.

Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego – da posvjedoči za Svjetlo.

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga.

I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine. Ivan svjedoči za njega. Viče: »To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je jer bijaše prije mene!« Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu.

Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani.


Razmišljanje

Isus dolazi među nas. On je Božja Riječ. Onaj koji je Život dolazi k nama da nas obdari životom. Nama koji smo Njegovi, Njegovo smo vlasništvo; mi koji smo svojom nevjernošću prekinuli vezu i odnos sa svojim Stvoriteljem. On, koji je iz ljubavi stvorio čovjeka da s njime dijeli upravo tu ljubav, htio je u potpunosti sudjelovati u životu čovjeka da u njemu pronađe ono što smo svojom nevjernošću izgubili, da obnovi u nama ono tko smo: Njegova ljubljena djeca – baštinici Njegova Kraljevstva. Dolazi da zajedno s nama živi i da nam dadne Božji život. Ta istina svake godine iznova odjekuje ovim blagdanskim vremenom i ona se želi svake godine još više i dublje nastaniti i u meni i u tebi. To znači da želi sve više utjecati na to da moj svakodnevni život bude uvijek, a ne samo u ovo blagdansko vrijeme, ukorijenjen u Bogu, da bude život za Boga. Ogromna je to radost za onoga tko ovu istinu neprestano otkriva, k njoj se stalno vraća i iz nje sve ono što mu je potrebno da živi Puninu Života – Isusa. Kada je u pitanju otkrivanje ove istine, gdje se ti nalaziš? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Tajna čovječjeg života nije u tome što živi, pa ni u najpravednijem društvu, već u tome zašto.

(F. M. Dostojevski, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)