Biskup pohodio Župu Lonja pogođenu potresom

Nakon nedavnog potresa u Petrinji, Sisku, Glini i okolici biskup Antun Škvorčević razgovarao je sa svećenicima u župama Novljanskog dekanata Požeške biskupije, najbližima području stradanja, o posljedicama koje je on u njima ostavio. Utvrđeno je kako nema ozbiljnijih tragova potresa u tim župama, osim u župi Lonja.  Stoga je biskup u ponedjeljak, 4. siječnja 2021. posjetio župu Duha Svetoga u Lonji, koja se nalazi na lijevoj obali Save nedaleko Siska da bi provjerio u kakvom se stanju ona nalazi. U biskupovoj pratnji bio je Ivica Žuljević iz Ureda za gradnju i kulturna dobra i tajnik Matej Siluković. Najveća oštećenja pretrpjela je građevinski vrlo skladna a opremom vrijedna župna crkva Duha Svetoga iz 19. stoljeća, zaštićeni spomenik kulture, koja još nije ozbiljnije izliječila rane što ih je zadobila u Domovinskom ratu, kada je uz oštećenja arhitekture, stradao i dio njezina vrijedna inventara a sada je zadobila nove udarce. Pred crkvom su biskupa Antuna dočekale članice Župnog ekonomskog vijeća Marica Nekić i Marica Ružička-Župančić, sakristanka Ankica Nikolić te Ljubica Špoljar i Barica Sertić, a pridružio im se i župnik Pejo Oršolić koji je toga dana u Lonji blagoslivljao domove. Izvijestili su biskupa kako kuće u Lonji nisu značajnije nastradale, osobito drvena tradicijska arhitektura, koja se pokazala otpornom u podrhtavanju pokrenutu potresom, ali da su na crkvi vidljive ozbiljne posljedice.

Razgledavajući unutrašnjost crkve, biskup se već po naslagama žbuke na njezinu podu mogao uvjeriti kako je potres uzrokovao nemala oštećenja. Otpala žbuka sa svodova crkve i njezinih zidova otkrila je napuknuća, napose na središnjoj bočnoj lađi i iznad pjevališta, gdje su se na više mjesta otvorile i rupe, te postoji ozbiljna opasnost urušavanja svodova, što je obustavilo liturgijska okupljanja i samo čišćenje crkve od naslaga žbuke. Biskup je istaknuo kako je važno da prvo stručnjaci pregledaju spomenuto sakralno zdanje kako bi se utvrdilo njegovo statičko stanje. Prijavom oštećenja mjerodavnim tijelima u Sisku, popraćenom fotografskom dokumentacijom, učinjen je prvi korak u tom pogledu. Zaključeno je da će se Ured za gradnju i kulturna dobra Požeške biskupije pobrinuti za izradu dokumentacije sadašnjeg stanja i projekt obnove te će u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Sisku postupno poduzimati potrebne radnje da se  navedeno sakralno zdanje spasi od propadanja. Sve će ovisiti o novčanim sredstvima, čiji će dio nastojati pribaviti Požeška biskupija a očekuje se pomoć iz državnih i drugih fondova namijenjenih obnovi razorenih zdanja u Domovinskom ratu i sadašnjem potresu.

Biskup se s okupljenim vjernicima na kraju susreta pomolio za sve one koji su poginuli ili nastradali u potresu  te zazvao Božji blagoslov na župljane Župe Lonja i njihova nastojanja u obnovi župne crkve. Zahvalio je nazočnima za  brižnost koju očituju prema svojoj župnoj crkvi i za sve što poduzimaju u njezinu redovitom održavanju te sudjelovanju na svetim slavljima.