Biskup Antun čestitao Božić po Julijanskom kalendaru

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, primivši božićnu čestitku od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i drugih episkopa u Hrvatskoj, uzvratio im je dobrim željama za Božić po Julijanskom kalendaru.

U čestitci biskup kaže: »“Za njih nije bilo mjesta u svratištu“ (Lk 2,7). – U vremenu smo virusne zaraze brojnih ljudi Covidom 19 i bojazni da svi oni možda neće moći naći smještaj u bolnicama i unatoč velikoj požrtvovnosti zdravstvenih djelatnika biti izliječeni. Ovih dana razorni potres u Petrinji, Glini, Sisku i okolici stavio nas je pred slično pitanje: Kamo smjestiti brojne stradalnike koji su ostali bez domova i sve izgubili. Kao da se u svemu tome na svoj način ponavlja povijest Sina Očeva odvijeka, čovjekom postala za kojeg nije bilo mjesta u svratištu, nego se rodio u siromaštvu betlehemske štalice.

Bog, koji je u Isusu Kristu svojom ljubavlju ušao u najteža stanja našeg postojanja, hrabri nas kako je On i u sadašnjim nevoljama s nama na putu, i da nas je smjestio u svoje srce kojim neizmjerno voli čovjeka te nas na svoj nedokučivi način prati u našem hodu iz prolaznosti u vječno, iz zemaljskog u nebesko.

U snazi Isusova trpljenja od betlehemske štalice do golgotskog križa, želim od srca sretan Božić i blagoslovljenu 2021. godinu Vama, svećenstvu, monaštvu i svim drugim pravoslavnim vjernicima.

S posebnim osjećajima dubokog bratskog poštovanja, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam«, piše biskup u čestitci.