Susret slavonskih biskupa u Požegi

U odjeku svetkovine Bogojavljenja, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić i pomoćni biskup Ivan Ćurić te požeški biskup Antun Škvorčević održali su 7. siječnja u Biskupskom domu u Požegi božićno-novogodišnji susret. U pozdravnoj riječi domaći biskup Škvorčević kazao je kako tijekom božićnog vremena mnogi obiteljski članovi, rodbina i prijatelji posjećuju jedni druge, očituju međusobnu povezanost i blizinu i čestitaju si blagdane, te je izrazio uvjerenje kako je i ovaj susret slavonskih biskupa takvoga blagdanskog značenja. Metropolit Hranić je dodao da utjelovljenje i rođenje Isusovo ima značenje za naš konkretni život i za naše međusobne odnose koje očitujemo ovim susretom i onim o čemu ćemo razgovarati.

Biskupi su razmotrili ponajprije nevolje koje su pandemija Covida 19 i potres u Zagrebu, Petrinji, Sisku i Glini donijeli brojnim ljudima te su očitovali suosjećanje sa stradalnicima.  Osvrnuli su se na ono što je već ostvario Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, spomenuvši i ono što su učinili brojni vjernici na Dan molitve u Požeškoj biskupiji za žrtve potresa. Polazeći od susreta biskupa Škvorčevića prošle nedjelje u Sisku s biskupom Vladom Košićem i telefonskog razgovora s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom Popovićem  i uvidom u konkretno stanje u kojem se nalaze nastradali ljudi i stambeni i sakralni objekti, biskupi su razmotrili mogućnost pružanja daljnje pomoći.

Usredotočili su se zatim na posljedice koje pandemija Covida 19 ima za pastoral, svećenički život i poslanje te za funkcioniranje crkvenog financijskog sustava. Osim toga, posvetili su pozornost pitanju župne kateheze i priprave kandidata za prvu svetu pričest i svetu potvrdu u sadašnjim izvanrednim okolnostima te onome što je nužno ostvariti u tom pogledu kao obvezni minimum za pristup navedenim sakramentima. Biskupi su istaknuli važnost izgradnje odnosa među mjesnim Crkvama, članicama Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, u kojem posebno mjesto ima Srijemska biskupija, te će nastojati dati još veću potporu njezinu biskupu i njegovim pastoralnim nastojanjima.