Petak drugog tjedna po Božiću

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan u božićnom vremenu

Čitanja: 1 Iv 5, 5-13; Ps146, 12-13. 15-16. 19-20; Lk 5, 12-16.


Evanđelje dana (Lk 5, 12-16)

„Isus iscjeljuje gubavca“

I dok bijaše u jednom gradu, gle čovjeka puna gube! Ugledavši Isusa, padne ničice i zamoli ga: »Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.« Isus pruži ruku i dotakne ga se govoreći: »Hoću, očisti se!« I odmah nesta gube s njega. I zapovjedi mu: »Nikome ni riječi, nego otiđi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje kako propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.«
Glas se o njemu sve više širio i silan svijet grnuo k njemu da ga sluša i da ozdravi od svojih bolesti. A on se sklanjao na samotna mjesta da moli.


Razmišljanje

Glad mnoštva okupljenog oko Njega ganula je Isusa. Okupljeni su kao ovce bez pastira i istovremeno Ga traže. Bog ne ostaje ravnodušan prema ovim njihovim željama. Zahvaća Ga suosjećanje s njima. Najprije odgovara na njihovu duhovnu glad, a kasnije i na tjelesnu. Ponovno se uvjeravamo da nam Bog uvijek daje više nego što molimo ili možemo zamisliti. Također se može dogoditi da Ga ponekad molimo nešto, ali u dubini srca to ne želimo toliko silno. Činimo to iz navike ili jer „tako treba”. Nema u nama onog istinskog traganja, kucanja, želje da se nešto stvarno promijeni. Pokušajmo se danas pronaći u ovoj svjetini velikih želja. Za što bih htio moliti Boga? Što bih htio promijeniti na sebi, u svome životu ? Zašto to želim učiniti? D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Događa se da i dalje žive, po svojim riječima i djelima, a najviše po dobroti srca.

(T. Gulbranssen, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)