Sprovod svećenika Josipa Čorića u Gradini

Na mjesnom groblju u Gradini, 8. siječnja sahranjen je Josip Čorić, umirovljeni svećenik Sisačke biskupije. Pokojnik je rođen u Gradinskom Lugu, filijali Župe Gradina u Požeškoj biskupiji gdje žive i njegove sestre Ivanka, Marija i Pera. Tijekom života pokojni svećenik Josip bio je dugogodišnji župnik Župe Sv. Petra u Ivanić Gradu a bio je i prvi generalni vikar Sisačke biskupije od 2010. do 2017. godine. Sprovodne obrede predvodio je sisački biskup msgr. Vlado Košić. Na početku sprovoda izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, generalni vikar Josip Krpeljević, također rodom iz Gradine, pročitao je sažalnicu koju je biskup Antun uputio biskupu Vladi:

»Preuzvišeni gospodine biskupe Vlado! Prečasni Josip Čorić minulog utorka preselio se iz ovog svijeta k Ocu. Primite izraze moga dubokog kršćanskog suosjećanja, koje svjedočim i svim svećenicima Sisačke biskupije, pokojnikovoj sestri redovnici Blažimiri, sestrama Ivanki, Mariji i Peri s obiteljima, drugoj ožalošćenoj rodbini te vjernicima njegove rodne Župe sv. Ilije Proroka Gradina u Požeškoj biskupiji i Župe sv. Petra; Ivanić Grad, gdje je službovao tijekom nepunih četrdeset godina. Preminuli svećenik Josip savjesno je i vjerno vršio poslanje koje mu je bilo povjereno, napose župničko i službu generalnog vikara Sisačke biskupije. Želio bih zajedno s Vama, sa svećenicima Sisačke biskupije, pokojnikovom obitelji te svima drugima koji su poznavali i poštivali prečasnog Josipa, zahvaliti Bogu za dar njegova života i svećeništva. Isusu Kristu  posvema je povjerio svoju sudbinu, te vjerujem da – odloživši u smrti prolaznost, patnju i bol – sada s Pobjednikom nas smrću uživa onu puninu postojanja za kojom je ovdje na zemlji svom dušom čeznuo, koju je naviještao i svjedočio. Neka Svemogući Bog odjene svoga slugu svećenika Josipa u neraspadljivost uskrslog Gospodina i zagrli beskrajnom ljubavlju za svu vječnost, a svima koji za njim tuguju udijeli svoju utjehu. Ostajem s Vama u zajedništvu molitve za preminulog brata svećenika, te Vas s posebnom odanošću srdačno u Gospodinu pozdravljam«, zaključuje biskup Antun svoju sažalnicu. Potom je pročitana i sažalnica kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije, u koju je msgr. Čorić bio inkardiniran do osnutka Sisačke biskupije.

Po završetku sprovodnih obreda svećenici i vjernici uputili su se u župnu crkvu Sv. Ilije Proroka gdje je za preminulog svećenika Josipa biskup Vlado Košić služio svetu misu zadušnicu. U homiliji biskup Vlado je na temelju Izaijinog proroštva o mesijanskoj gozbi na gori Gospodnjoj i Matejeve prispodobe o posljednjem sudu ocrtao život i djelovanje svećenika Josipa, istaknuvši između ostaloga djelatnu ljubav koju je zajedno sa svojim župljanima iskazivao prognanicima za vrijeme Domovinskog rata, zatim njegovu radost kojom je prihvatio osnivanje Sisačke biskupije te osobito njegov doprinos koji je ugradio u prve godine njezina djelovanja kao generalni vikar. Zahvalio je svim sudionicima oproštaja od ovoga vrijednog svećenika i pastoralnog djelatnika, a nazočne svećenike je potaknuo na revno i radosno vršenje svećeničke službe, osobito kroz karitativnu ljubav prema ljudima u potrebi i predvođenje euharistijskih slavlja koja su predokus vječne mesijanske gozbe na nebesima.