Četvrtak prvog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Hebr 3, 7-14; Ps 94, 6-7ab. 7c-9; Mk 1, 40-45.

Klanjanje: Cernik.


Evanđelje dana (Mk 1, 40-45)

„I odmah nesta s njega gube i očisti se.“

U ono vrijeme: Dođe Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo«. Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.


Razmišljanje

Diskrecija je ključ povjerenja.
U današnjem primjeru u ponašanja gubavca kojega je Isus ozdravio vidimo veliku indiskreciju, zapravo brbljavost. Isus, predosjećajući što bi se moglo dogoditi, želio ga je upozoriti.
Naravno, svatko ima pravo na radost, tim više kada spoznaje da je izliječen od teške bolesti ili ovisnosti. No, stanje euforije može dovesti do usredotočenosti na samoga sebe i na jačanje egoizma koji nisu od Boga. Božje djelovanje je tajna. Za to su potrebni šutnja, sabranost, zahvalnost i slavljenje. A kada će doći vrijeme svjedočenja? Bog sam dat će ti znak. Ne trči pred rudo… A. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Sve čime se ovaj naš život kazuje misli, napori, pogledi, osmjesi, riječi, uzdasi – sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju i na kojoj tek dobiva pravi smisao.

(Ivo Andrić, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)