Sastanak ravnatelja katoličkih škola Požeške biskupije pred početak drugog školskog polugodišta

Na poziv Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji na početku nove građanske godine a u pripravi za početak nastave u drugom polugodištu školske godine 2020./2021. u prostorima Biskupskog ordinarijata u Požegi održan je 15. siječnja 2021. radni sastanak ravnatelja na kojem su uz njih bile nazočne i voditeljice računovodstva katoličkih škola u Požeškoj biskupiji. Program je započeo molitvom u Godini sv. Josipa, koju je napisao papa Franjo i pjevanim poklikom: „O Josipe, svet! O Josipe, svet!“

Predstojnik Ureda Ivica Žuljević potom je pozdravio prisutne ravnatelje katoličkih gimnazija u Požegi i Virovitici – Ivicu Bedeničića i Marijanu Novak Stanić te ravnatelje katoličkih osnovnih škola u Požegi, Virovitici i Novskoj – Franu Barišića, Maria Večerića i Krunoslava Jurakovića kao i djelatnice u računovodstvima spomenutih škola. Prenio je pozdrave biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, koji zbog drugih obveza nije mogao sudjelovati na susretu. Zatim im je zaželio dobrodošlicu te podsjetio kako je dobro na početku građanske godine zajednički razmotriti brojne aspekte djelovanja katoličkih škola: od odgoja preko obrazovanja i duhovnosti, sve do materijalnog poslovanja. Istaknuo je kako je započela Godina sv. Josipa u kojoj ga na poseban način trebamo vjerom štovati, njegovom moćnom zagovoru naše školske potrebe povjeravati i moliti da njegovom pomoću možemo što vjerodostojnije vršiti poslanje koje nam je povjereno u katoličkim školama.

Podsjetio ih je da neprestano izgrađuju povezanost sa svim djelatnicima škole, osobito učiteljima, kako bi im bili podrška i pomoć u izvršavanju nastavnog plana i programa u tri predložena modela tijekom koronakrize. Pozvao ih je također na njegovanje povezanosti učitelja s učenicima, te da im kršćanskom ljubavlju pristupaju primjereno njihovoj dobi i okolnostima. Zamolio je ravnatelje da ne zaborave učitelje poticati na njihov duhovni život u vjeri kako bi duhom ostali snažni i taj duh prenosili na učenike i roditelje. Jednako tako istaknuo je važnost međusobnih susreta i razmjene iskustava među ravnateljima katoličkih škola o načinu provođenja nastave, pristupu učiteljima, učenicima i roditeljima te da uvijek traže nove mogućnosti kako olakšati i prebroditi specifične situacije.

Predstojnik Žuljević zahvalio je ravnateljima što su mudro i racionalno raspolagali materijalnim dobrima u 2020., koja je bila obilježena neizvjesnošću na gospodarskom području zbog koronavirusa. Potom su svaki ravnatelj i voditeljica računovodstva pojedine škole predstavili financijski plan za 2021., s posebnim osvrtom na financijska sredstva koja se odnose na Osnivača, a trebaju omogućiti nesmetano odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u katoličkim školama. U skladu s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja za početak nastave u II. polugodištu ravnatelji su također razmotrili određene mogućnosti te su zaključili da će svaka škola, u skladu sa uvjetima i uputama mjerodavnih, a uz odluku Osnivača započeti nastavu 18. siječnja 2021. po modelu A – učenici od I. do IV. razreda osnovne škole te maturanti u gimnazijama, dok će ostali učenici osnovnih škola i gimnazija ići prema modelu C sve do 31. siječnja 2021. Ostavljena je i mogućnost da se modelu A pridruže učenici I. razreda gimnazije ako ravnatelji smatraju da je to potrebno i u skladu s uvjetima. Sastanak je završio zajedničkom molitvom.