Subota prvog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Hebr 4, 12-16; Ps 18, 8. 9. 10. 15; Mk 2, 13-17.


Evanđelje dana (Mk 2, 13-17)

„Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike.“

U ono vrijeme: Isus ponovno iziđe k moru. Sve je ono mnoštvo grnulo k njemu i on ih poučavaše. Prolazeći ugleda Levija Alfejeva gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.
Kada zatim Isus bijaše za stolom u njegovoj kući, nađoše se za stolom s njime i njegovim učenicima i mnogi carinici i grešnici. Bilo ih je uistinu mnogo. A slijedili su ga i pismoznanci farizejske sljedbe pa vidjevši da jede s grešnicima i carinicima, rekoše njegovim učenicima: »Zašto jede s carinicima i grešnicima?« Čuvši to, Isus im reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«


Razmišljanje

Čitajući ove retke možeš sebi postaviti pitanje: jesam li u stanju sve ostaviti? Poput Levija – pouzdati se i bez ikakvog pitanja sve napustiti i poći za Isusom. Evanđelist Marko piše da je Levi tako učinio. Nije molio Isusa da pričeka da zgotovi posao, pokupi novac i nađe zamjenu – jednostavno je ustao i pošao za Isusom. Štoviše, pozvao Ga je u svoj dom, priredio gozbu Njemu u čast i radikalno promijenio svoj život. Jesi li spreman na takvu duboku promjenu života? A. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Ne može se otvoriti srce Bogu a da ga istodobno ne otvorimo i svome bližnjemu.

(Paztl Tournier, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)