Biskup primio gradonačelnika Novske

Biskup Antun Škvorčević primio je 20. siječnja 2021. u Biskupskom domu u Požegi Marina Piletića, gradonačelnika Grada Novske. Na susretu je sudjelovao Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoliče škole te Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj.

Razgovarali su ponajprije o potresu koji je 29. prosinca 2020. pogodio Sisačko-moslavačku županiju u kojoj se nalazi grad Novska i nekoliko župa Požeške biskupije. Biskup je predstavio gradonačelniku ono što je Požeška biskupija do sada učinila u ublažavanju njegovih posljedica, o svom posjetu biskupu Vladi Košćiću u Sisku te Glini i okolici zajedno sa slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom i gornjokralovačkim episkopom Gerasimom Popovićem. Podsjetio je kako je u nedjelju, 3. siječnja bio dan molitve u Požeškoj biskupiji za sve preminule i stradale žrtve potresa, i ujedno prikupljanja novčanih priloga koji je u uz drugu pomoć u iznosu od 626.000,00 kuna uplaćen na račun Caritasa Sisačke biskupije. Gradonačelnik Piletić izvijestio je biskupa Antuna da s obzirom na blizinu epicentra spomenutog potresa na području Novske nije bilo težih stradanja. Biskup je pak istaknuo kako je u Požeškoj biskupiji najteže stradala crkva u Lonji.

Razgovor su nastavili o suradnji između grada Novske i Požeške Biskupije, napose povezanoj s djelovanjem Katoličke osnovne škole u Novskoj. Razmotrili su i pitanje dovršenja radova na proširenju župne crkve sv. Luke Evanđelista u Novskoj te njezinoj opremi, i nastojanju da se u crkvu vrati sakralna baština koja je posljednjih desetljeća dospjela u određene gradske ustanove. Pored toga, gradonačelnik je prikazao projekt uređenja središta grada, koji je povezan i s nekim imovinsko-pravnim pitanjima Župe sv. Luke. Biskup i gradonačelnik dotaknuli su se i nekih aktualnih društvenih pitanja, obnove nastradalih područja u potresu te stanja uvjetovanog Covidom 19. Biskup je zahvalio gradonačelniku za nastojanja oko napretka grada Novske, napose za suradnju sa župama na području Grada za opće dobro njegovih građana.