Subota drugog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Hebr 9, 2-3. 11-14; Ps 46, 2-3. 6-7. 8-9; Mk 3, 20-21.


Evanđelje dana (Mk 3, 20-21)

„Govorilo se: »Izvan sebe je!«“

U ono vrijeme: Dođe Isus u kuću. Opet se skupi toliko mnoštvo da nisu mogli ni jesti. Čuvši to, dođoše njegovi da ga obuzdaju jer se govorilo: »Izvan sebe je!«


Razmišljanje

Isusu nije bilo jednostavno: vlastita rodbina govori da je izvan sebe, smatra Ga ludim. Kako ćemo kasnije vidjeti, u takvo čudno razmišljanje „upala” je čak i Njegova Majka. Isus će nakon nekoliko redaka pojasniti tko je zapravo Njegova prava rodbina: to su oni koji vrše Božju volju. Toliko je vremena provodio s narodom, propovijedao, naučavao, pomagao… a narod opet govori protiv Njega. Klevete bole; to je i sam Isus doživio… Sto činiti u takvim situacijama u svome životu? Jednostavno ustrajati u dobru i ne obazirati se na ta govorenja. Kad se ukaže prilika, jasno reći o čemu se radi i pokazati svojim životom što je volja Božja, što Bog želi i traži od svakoga od nas. A te ljude koji kleveću — tko god to bio — prepustiti Bogu i moliti se za njihovo spasenje! D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

U svakidašnjem životu rijetko pomišljamo na to da beskrajno više primamo nego što dajemo i da tek zahvalnost obogaćuje naš život.

(Dietrich Bonhoeffer, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)