Treća nedjelja kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Treća kroz godinu

Čitanja: Jon 3, 1-5. 10; Ps 24, 4-5ab. 6-7bc. 8-9; 1 Kor 7, 29-31; Mk 1, 14-20.


Evanđelje dana (Mk 1, 14-20)

„Obratite se i vjerujte evanđelju!“

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«
I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.
Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.


Razmišljanje

Isus započinje Svoje javno djelovanje u Galileji i diže Svoj glas: Obratite se i vjerujte evanđelju! (Mk 1, 15) Evanđelje je Radosna Vijest. Bog nas poziva, opominje da mijenjamo svoj način života, da ostavimo ono slabo i grješno, tugu i očaj, vječno nezadovoljstvo i primimo puninu, da počnemo živjeti Radosnu Vijest — Evanđelje. Treba imati sposobnost razabrati u spletu svih ljudskih želja, potreba, nastojanja, inicijativa ono što uistinu Bog traži i očekuje od mene. Gospodin govori svakodnevno i svima nama poput prvih apostola: Hajdete za mnom… (Mk 1, 17) Jesam li prepoznao put na koji me Gospodin poziva, mjesto gdje ću se ostvariti u punini, mjesto gdje ću izvršiti zadatak i poslanje koje mi povjerava? Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. (Mk 1, 18) Ima li što ljepše, radosnije u životu, nego slijediti Krista?! Jesam li spreman čuti Radosnu Vijest — Evanđelje? Jesam li spreman u svojemu životu više surađivati, odlučivati, živjet u Njegovoj prisutnosti? Činiti ono što bi On želio? Mijenjati svoje navike, potrebe, sklonosti, obraćati Mu se s povjerenjem i na taj način dozvoliti da On u meni živi? Jesam li spreman sve ostaviti i poći na Njegov poziv, biti Njegov poslanik? U Njegovoj prisutnosti, u Njegovoj školi spoznat ćemo i otkriti ono što me priječi da u potpunosti pripadam samo Njemu i odlučim se samo za Njega. M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Kao što bedem pomaže da se snaga vode pretvori u elektricitet, tako isto svladavanje pomaže da se snaga seksualnosti pretvori u ljubav.

(Walter Trobisch, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)