Sjednica Ekonomskog vijeća Požeške biskupije

U Biskupskom domu u Požegi pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića, 25. siječnja održana je sjednica Ekonomskog vijeća Požeške biskupije na kojoj su sudjelovali vijećnici: Dražen Akmačić, Mario Sanić, Milan Vidaković i Dragan Hrgić te ekonom Robert Mokri. Sjednica je započela molitvom Trećeg časa, nakon čega je biskup Antun podsjetio vijećnike da danas slavimo blagdan obraćenja sv. Pavla te da nas Apostol u kratkom pročitanom ulomku iz njegove Poslanice Timoteju potiče da zahvalimo Bogu što je i nama iskazao veliko povjerenje kad nas je pozvao u svećeničku službu te da nam je u toj svijesti vršiti i službu ekonomskih vijećnika. Istaknuo je da u skladu s propisima Zakonika kanonskoga prava trebaju primiti i potpisati ekonomov izvještaj o izvršenom biskupijskom proračunu za 2020. godinu te prihvatiti i potpisati prijedlog proračuna za 2021. godinu, te im je zahvalio za suradnju u upravljanju biskupijskim vremenitim dobrima. Spomenuo je kako je uprava vremenitim dobrima omogućila samom Isusu i njegovim učenicima da vrše svoje poslanje i podsjetio na Judinu neslavnu ulogu, naglasivši da su vremenita dobra i njihova uprava važna sastavnica koja služi evanđeoskom poslanju Crkve te da je u tom okviru treba vrednovati i s njome odgovorno postupati.

Nakon čitanja Zapisnika s prošle sjednice biskupijski ekonom Robert Mokri podnio je izvješće o primitcima i izdatcima u 2020. godini koje je nakon rasprave prihvaćeno, a zatim je  predstavio proračun za 2021. godinu te je i on prihvaćen. U nastavku sjednice raspravljeno je pitanje biskupijskih čina izvanredne uprave vremenitim dobrima, za koje su vijećnici biskupu Antunu dali suglasnost. Među ostalim razgovaralo se i o potrebama gradnje novih ili popravka postojećih objekata u pojedinim župama Požeške biskupije i o pomoći koju im je moguće pružiti iz biskupijskog proračuna. Spomenute su posljedice nedavnoga potresa i u Požeškoj biskupiji, među kojima je po dosadašnjim saznanjima oštećenje nekoliko župnih crkava i kapela, kao i problem redovitog financijskog funkcioniranja župa u okolnostima koje je stvorila pandemija.

Na koncu sjednice biskup je zahvalio ekonomu Mokrom za savjesno vođenje Ekonomata u suradnji s Igorom Gittom, knjigovodstvenim stručnjakom i Draženom Akmačićem a vijećnicima za njihov doprinos u biskupijskim proračunskim promišljanjima.