Ekumenski patrijarh Bartolomej čestitao Božić biskupu Antunu

Nakon posjeta požeškog biskupa Antuna Škvorčevića ekumenskom patrijarhu Bartolomeju na njegov poziv u Carigradu 2017. godine, patrijarh i biskup redovito izmjenjuju čestitke za Božić i Uskrs. Ovih dana biskup Škvorčević primio je od patrijarha Bartolomeja sljedeću čestitku:

„Njegovoj Preuzvišenosti Antunu ŠKVORČEVIĆU, požeškom biskupu, predsjedniku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, našem ljubljenom bratu u Gospodinu: Milost Vam i mir od Isusa Krista, našega Gospodina.

Primivši Vašu dragu čestitku s blagdanskim željama, žurno Vam upućujemo izraze naše srdačne zahvalnosti i poštovanja, te Vam uzvraćamo našim najtoplijim pozdravima ovog svečarskog doba.

Zahvaljujemo Svemogućem što nam je omogućio razmijeniti čestitke za Božić i Novu godinu i u ovim mučnim i teškim vremenima, koja nas podsjećaju da je sve u rukama našega ljubljenog i milosrdnog Boga.

S vjerom i pouzdanjem u božansku Dobrostivost našega Gospodina, nismo odgodili slaviti ove blagdane, vjerno obdržavajući zdravstvene mjere koje su propisale mjesne i svjetske vlasti, kako bi Krist »koji sve prosvjetljuje i posvećuje« svojim svjetlom i dalje mogao obasjavati čovječanstvo i blagosloviti novu godinu.

Jednako tako, usrdno zazivajući Liječnika duše i tijela da ublaži bol i patnju prouzročenu trenutnom pandemijom, molimo da 2021. godina donese zdravlje, dobro raspoloženje i mnoge uspjehe.

Sada kad smo ponizno proslavili božansko Bogojavljenje našega Gospodina, i nakon što smo molili za posvećenje vode i svega stvorenja, podjeljujemo Vam naš Patrijarhalni blagoslov i upućujemo bratske molitve – iz neugasivog Fanara – da Gospodin svojim svjetlom obasja Vas, Vašu službu i Vaše vjerno stado.

Za Vašu Preuzvišenost gorljivi molitelj pred Bogom

 ✠ BARTOLOMEJ

nadbiskup Carigrada-Novog Rima i ekumenski patrijarh.“