Subota trećeg tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Hebr 11, 1-2. 8-19; Ps Lk 1, 69-70, 71-72. 73-75; Mk 4, 35-41.


Evanđelje dana (Mk 4, 35-41)

„Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?“

U onaj dan uvečer reče Isus svojim učenicima: »Prijeđimo prijeko!« Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe.
Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: »Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?« On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: »Utihni! Umukni!« I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: »Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?« Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: »Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?«


Razmišljanje

Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. (Mk 4, 37) Na Tiberijadskom jezeru znaju nadoći iznenadne oluje i tada se moreplovci mogu nenadano naći u vrtlogu vjetrova što dolaze sa Sredozemlja i iz Sirijske pustinje. U ovom odlomku krije se također i jedna velika simbolika: more/jezero može označavati svijet/narode (prema starozavjetnoj simbolici), a oluja/vjetrovi mogu označavati životne probleme, nešto što nam se žestoko protivi u životu, što prijeti životu i zdravlju. Isus je Gospodar nad tim svime: nad svijetom i nad protivštinama života. On je tu, u našoj lađi, uz nas je. Izgleda kao da ne mari za nas i za naše probleme. Ipak, dovoljno je samo zamoliti Ga i On će priskočiti u pomoć: u vrijeme kada On želi i onako kako On želi. D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Nastojte ovaj svijet ostaviti malo boljim nego što ste ga našli i moći ćete mirno umrijeti sa sviješću da ste učinili što ste mogli.

(Baden Powel, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)