Blažena Djevica Marija Lurdska

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Blažena Djevica Marija Lurdska – Dan bolesnika
Spomendan

Čitanja: Post 2, 18-25; Ps 127, 1-2. 3. 4-5; Mk 7, 24-30.

Titular: Uljanik, Zdenkovac – BDM Lurdska – svetkovina.


Evanđelje dana (Mk 7, 24-30)

„Psići ispod stola jedu od mrvica dječjih.“

U ono vrijeme: Usta Isus i otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. A on joj govoraše: »Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« A ona će mu: »Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih.« Reče joj: »Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh.« I ode kući te nađe dijete gdje leži na postelji, a zloduh je bio izišao.


Razmišljanje

Isus odlazi u kraj koji je puno poganskiji od Galileje koja je smatrana zemljom pogana. Nije poznato zašto je Isus htio ostati nezapažen. Možda je htio biti malo na osami, odmoriti se kod nekog prijatelja, poznanika ili nije htio da Ga pogani doživljavaju samo kao nekog čudotvorca i smatraju iscjeliteljem.
Iako je htio ostati nezapažen, pronalazi Ga jedna majka čija je kći bila opsjednuta. Sva očajna i jadna, htjela je zasigurno iskoristiti Isusovu prisutnost u njihovu kraju. Moli Isusa za oslobođenje opsjednute kćeri. No, Isus najprije iskušava njezinu vjeru i poniznost. Njezin, poganski narod uspoređuje s psima. Tu su terminologiju upotrebljavali Židovi kada su govorili o poganima. Sigurno je da Isusu nije bilo do ponižavanja ove žene nego do toga da poniznost ove žene iziđe na vidjelo. Upravo je ta poniznost bila ključna u oslobođenju njezine kćeri od vlasti demona. Isus joj govori: Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh. (Mk 7, 30) Zbog te riječi — dakle riječi koja govori o njezinoj istinskoj poniznosti. Đavao ne podnosi poniznost, ni ponizna čovjeka, bježi od poniznosti o čemu svjedoče životi u poniznosti mnoštva svetaca. Nedvojbeno je da je Isus sam, Svojom moći izbacio zloduha iz ove djevojčice, ali poniznost njezine majke tome je uvelike doprinijela. Jedno od velikih oruđa i snažnih sredstava u borbi protiv zloduha upravo je prava, autentična poniznost. Stoga, ako se susrećeš neposredno i posredno s uznemiravanjem zloga u svome životu počni od poniznosti. Premda vježba poniznosti nije lagana, nije nemoguća. Od samih početaka postojanja naše Družbe, od vremena sv. Gašpara i početaka naše duhovnosti kod nas se prakticira tzv. Škola poniznosti. Prema svjedočanstvima velikog broja ljudi, pa i laika koji su imali priliku i hrabrosti prolaziti kroz ovu školu, očigledna je njezina učinkovitost i duhovna plodnost. D. M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)


Poticajna misao

Svjetski građanin to je onaj tko se raduje različitosti, tko je omogučuje, tko radosno prihvaća granice svog svijeta i s ljubavlju susreće tuđe granice.

(Vlado Gotovac, iz: Ž. Brzić, Nezastarjela mudrost, UPT, Đakovo 1990.)